Sidor

torsdag 26 november 2009

Queluz. (portugisiska: Palacio Nacional de Queluz)

Den Queluz National Palace (portugisiska: Palacio Nacional de Queluz) är en portugisisk 18th-century palace beläget vid Queluz, en freguesia av dagens Sintra kommun, i Lissabon District.

En av de sista stora Rococo byggnader som skall utformas i Europa slottet var tänkt som ett sommarställe för Dom Pedro av Braganza, som senare blir man och sedan kung gemål till sin systerdotter, drottning Maria I.

Dokumentet låg en diskret plats för inspärrning för Drottning Maria i hennes nedstigning i galenskap fortsatte under åren efter Dom Pedro död 1786. Efter förstörelsen av eld Ajuda Palace 1794, blev Queluz Palace officiella residens för den portugisiska prinsregenten, Johannes VI, och hans familj och förblev så fram till kungafamiljen flydde till Brasilien år 1807 efter den franska invasionen av Portugal.

Arbetet på slottet började år 1747 under arkitekten Mateus Vicente de Oliveira.Trots att mycket mindre, slottet ofta kallad portugisiska Versailles. från 1826, slottet sakta föll från fördel med den portugisiska suveräner. År 1908 blev det ägs av staten. Efter en allvarlig brand 1934, som rensad inuti, var palatset omfattande återställd, och idag är öppet för allmänheten som en stor turistattraktion.

En flygel av palatset, är paviljongen av Dona Maria, som byggdes mellan 1785 och 1792 av arkitekten Manuel Caetano de Sousa, nu ett gästhus tilldelas utländska statschefer besöker Portugal. Historia Portugal är att framväxten av en nation med stor makt i världen, följt av en nedgång i förmögenhet, sedan ett uppsving. Efter sin storhetstid som en världsmakt under 15 och 16-talen förlorade Portugal mycket av sin rikedom och status med förstörelsen i Lissabon i en jordbävning 1755, ockupationen under Napoleonkrigen, och oberoende 1822 av Brasilien som en koloni. En revolution 1910 avsattes monarkin, för de flesta av de kommande sex åren, sprang repressiva regeringar landet. Följande år beviljades Portugal självständighet till alla sina kolonier i Afrika. Portugal är en grundande medlem av Nato och gick med i Europeiska gemenskapen (numera EU) 1986.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar