Sidor

måndag 16 november 2009

Storvreta.

Storvreta är en tätort i Uppsala kommun, 15 kilometer norr om Uppsala. Den har tidigare klassats som ett stationssamhälle, men är idag, likt Vattholma, mer en förort till Uppsala. Orten har 6083 invånare (enligt statistikfunktionen från 2005) och tillhör Ärentuna församling. Storvreta är idag Uppsala kommuns tredje största tätort efter Uppsala och Sävja.
Samhället är känt för sin innebandyklubb, Storvreta IBK, som har varit världens största. Klubbens A-lag är ett av lagen i "Svenska Superligan"(fd. Elitserien). Vid nyår varje år anordnar klubben Storvretacupen för ungdoms- och juniorlag.
Här finns förskola, grundskola, äldreomsorg, restaurang, livsmedelsaffärer, vårdcentral, deltidsbrandkår och frisör.
Mellan Storvreta och Jälla, nordöst om Uppsala, ligger friluftsområdet Storskogen. En härlig skog med partier av gammelskogskaraktär, grottor och sällsynta larver.
Genom skogen kan du vandra längs den 7 km långa Jällaleden. Här finns iordningställda rastplatser med vindskydd och eldstäder. Närmare Storvreta finns två vandringsslingor, Vildmarksleden (5 km) och Strövarleden (2,5 km). I anslutning till vandringsledens start i Jälla finns två motionsspår (3 km och 6 km).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar