Sidor

onsdag 25 november 2009

Tønsberg. (Norge)

Tønsberg [tœ´nsbærg], stad i Vestfold fylke, sydöstra Norge, på västsidan av Oslofjorden; 46 091 invånare. Tønsberg är säte för fylkesadministrationen i Vestfold och biskopssäte i Tunsberg bispedøme. Vidare är den också en viktig handels- och sjöfartsstad med en mångsidig industri.
Tønsberg är Norges äldsta stad, enligt traditionen grundad 871. Efter en brand 1536 gick staden tillbaka, men på 1800-talet gav sjöfart och valfångst Tønsberg ett nytt uppsving.
Tønsberg grundades år 871, då som Tunsberg, enligt Snorre Sturlasson 1178-1241s konungasagor och räknas som Norges äldsta stad. Men arkeologiske utgravninger tyder på at byen er vokst fram fra slutten av 1000-tallet. På 1200-talet lät Håkon Håkonsson uppföra en borg där, på ett berg i dag med namnet Slottsfjellet. Hans dotter var känd som prinsessa Kristina av Tunsberg. Hon gifte sig med prinsen av Kastilien, men dog ett kort tag därefter. Borgen med alla hus upp på berget brändes ner av svenskarna 1503. År 1536 brann det återigen, denna gången brann hela staden ner, utom två kyrkor. År 1671 var det ett förslag på att avveckla hela staden, men borgarna protesterade och förslaget föll. Staden behöll även efter detta sin roll som en av de viktigaste kuststäderna i Norge.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar