Sidor

måndag 7 december 2009

Åby.

Åby är en tätort i Kvillinge församling, Norrköpings kommun i nordöstra Östergötland.

Åby var redan på 1600-talet ett skjutshåll i de dåtida systemet med diligenser som då fanns. Åby Gästgivargård har med säkerhet varit i funktion från 1639. Gästgivargården låg lämpligt till med skjutsning åt Krokek, Simonstorp och Norrköping. Många kända personer har övernattat, ätit eller bytt hästar här, t.e.x. Erik Dahlbergh (flera tillfällen 1669-1683), Axel von Fersen, Christina Nilsson (1907) och Kata Dahlström (8 november 1915). Carl von Linné beskriver gästgiveriet i samband med sin s.k. Östgötaresa. Av gästgiveriet återstår 2004 krogstugan, ett trähus i två våningar, som har daterats till cirka år 1800.

Redan 1653 fanns en krog i Åby, den låg vid vägskälet mot Krokek och Simonstorp nära nuvarande Åby centrum. Krogen kallades Bocksten och fanns kvar fram till början av 1800-talet. Genom tillkomsten av järnvägen Norrköping-Katrineholm 1866 fick Åby ett uppsving med flera industrier i trakten, till exempel Hults Bruk, Torshags yllefabriker, Makaronifabriken och andra småindustrier i Graversfors, Näkna och Sörsjön. Åby skola startade i en byggnad 1875. Åbymoskolans nuvarande byggnad är från 1918. Vid en brand i skolköket den 7 maj 1923 förstördes den tredje våningen och denna har sedan dess ett något annorlunda utseende.

Bredvid Åbymoskolan ligger kommunhuset. Huset byggdes 1906 och har haft ett flertal funktioner: lokaler för kommunstyrelsen, skolbespisning, pastorsexpedition, polislokaler, skolläkare och lektionssal. 1971 slogs Kvillinge kommun samman med Norrköpings kommun och huset har under några år använts av kommundelsnämnden.

I Åby delar sig Östra stambanan i två grenar, med en bana mot Katrineholm och en mot Nyköping och Järna, (Statsbanan Järna-Nyköping-Åby). Åby station invigdes på sin nuvarande plats 1915, innan dess låg den, vid namn Bråvalla, i ett nordligare läge vid nuvarande Hultdalskolan. Persontågen stannade i Åby fram till 1962. På järnvägen mellan Åby och Krokek inträffade 1918 en allvarlig järnvägsolycka, se Tågolyckan i Getå, då 41 personer omkom.
Ättetorpskyrkan uppfördes 1962, arkitekt var Kurt von Schmalensee.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar