Sidor

söndag 6 december 2009

Köniz. (Schweiz)

Köniz är en kommun i distriktet Bern i Kanton i Bern i Schweiz. Med en befolkning på 37.448 invånare, är kommunen en av de 15 mest tätbefolkade städer i Schweiz.
Den aktuella kommunen har länge varit bebodd, det har förekommit ett antal brons - och järnåldern finner, liksom romerska villor (villae rusticae) och tidig medeltid kyrkogårdar. De äldsta delarna av den reformerade nuvarande församlingskyrkan (formerly. S: t Petrus och Paulus) går tillbaka till omkring 1100. Det kan ha andra tidigare byggnader på denna syn, men arkeologiska utgrävningar har avslöjat några bevis för dem hittills.
Enligt legenden kyrkan menas ha grundats av burgundiska Kung Rudolph II och hans hustru Bertha. Den församling inte bara omfatta den aktuella kommunen, men även området kring dagens Bern, ca 5 km. I 1191 blev församlingskyrka i den nybildade staden, tills den fick status som egen församling år 1276.
Sedan urminnes tider hade det varit en Augustinska klostret i kyrkan, som gavs till Teutonic Knights kung Heinrich VII, son och arvtagare till den tysk-romerske kejsaren Fredrik II, i 1226. Den ordning som fastställts en commendam vid kyrkan, som tillhörde Ballei av Schwaben-Elsass-Burgund, samt en uppgörelse i Bern. En av munkarna installerades som församlingspräst. Med tillväxten av socken i Bern togs uppgörelse där för att commendam status, vars princip var kyrkoherde i Bern.
Den Köniz commendam var sekulariserat i 1528 under berner reformationen, men fick tillbaka den ordning i 1552 efter påtryckningar från den katolska kantonerna. I 1729 beslutet sålde commendam till Bern. En Bailiwick bildades, som existerade fram till kollapsen av det gamla Bern 1798. Den kommun i Köniz i sin nuvarande form såg dagens ljus 1846.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar