Sidor

onsdag 20 januari 2010

Feldkirch Vorarlberg. (österrike)

Feldkirch är den näst största staden i den österrikiska delstaten Vorarlberg. Staden har 31 822 invånare (2007) och är administrativt centrum i distriktet Feldkirch. Efter Dornbirn, är det den näst största staden i Vorarlberg i termer av befolkningen, med något fler invånare än delstatens huvudstad Bregenz.
Den vackra medeltida staden, som fortfarande är väl bevarade än i dag, nämndes som en stad för första gången 1218, efter greve Hugo von Montfort byggde "Schattenburg", ett slott som fortfarande är den viktigaste landmärke i Feldkirch. Andra landmärken i staden inkluderar katedralen St Nikolaus från slutet gotiska perioden. Det föddes Rheticus. Staden är säte för den romersk-katolska stift Feldkirch.
Författaren James Joyce besökte Feldkirch 1932 att se sin vän Eugene Jolas. Han sade bekant till Jolas "Där, på dessa spår, beslutades öde Ulysses 1915". Joyce hade rest genom Feldkirch med tåg år 1915, då han flyttade från Trieste till Zürich för att undvika den komplexa bor i Österrike-Ungern under första världskriget. Tåget var bordat och passagerare inspekterats av tjänstemän, om Joyce hade gripits då skulle han ha kunnat skriva Ulysses i sin nuvarande form. Det finns en passus i staden uppkallad efter honom, och en dedikation till honom vid tågstationen.
De senaste åren Feldkirch har byggt upp ett rykte av att ha ett topp lag ishockey. De vann EM i 1997/1998 med stjärnor som Gustafsson och Rundqvist.
Feldkirch är officiellt vänort med staden i Whitby, Ontario, Kanada.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar