Sidor

fredag 1 januari 2010

Larsmo / Luoto. (Finland)

Larsmo (finska Luoto) är en kommun, en by och en ö (Larsmoön) i Svenska Österbotten i landskapet Österbotten i Västra Finlands län. Kommunens centralort är Holm och kyrkbyn heter Fagernäs. Kommunen är enspråkigt svensk och utgörs av en skärgård bestående av omkring 360 öar, holmar och skär. Strandlinjens längd är cirka 500 km.

I Larsmo finns även Larsmosjön som är Finlands största konstgjorda sötvattenbassäng. Öriket Larsmo steg för 2000 år sedan upp ur havet. Tack vare den unika landhöjningen består kommunen i dag av över 360 öar. Kommunen Larsmo grundades år 1867 efter att tidigare ha tillhört Pedersöre socken.

En händelse av världshistorisk betydelse inträffade under en mörk höstnatt den 6 december 1905, när fartyget John Grafton ångade in i Larsmo skärgård med sin last av vapen som var ämnade för frihetskampen i Finland och de revolutionära försöken i Ryssland. Med hjälp av lokalbefolkningen lossade man lasten och forslade bort den. När man på morgonen skulle ge sig iväg gick det inte bättre än att fartyget åkte på grund. Man beslöt att spränga skeppet innan de ryska vakterna skulle finna det. Besättningen flydde till Sverige med segelbåtar och den 8 december sprängdes fartyget i luften. Nyheten om det mystiska fartyget kom att flyga runt jorden och bl.a. Times, Deutsche Tageblatt och Daily Mail rapporterade om händelsen. Denna händelse brukar ofta räknas som den första insatsen för ett fritt Finland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar