Sidor

fredag 1 januari 2010

Påskallavik.

Påskallavik är en tätort i Oskarshamns kommun i Kalmar län, beläget vid Kalmarsund, ca. 1,5 mil söder om Oskarshamn och 4 km norr om Emåns mynning i Östersjön. Hur uppstod egentligen detta namn? Det är det ingen som exakt vet, med det finns en del teorier.
Påskallavik växte så sakta fram mellan gårdarna Emmekalv, Älvehult och Nötö, som leds tillbaka till medeltiden. Men vad var Påskallavik då? Enligt Nationalencyklopedin omtalas platsen 1450 som poska wiku genom Nils Stenssons flykt från kung Karl Knutssons trupper genom sverige. Men troligen är Poska Wiku inte Påskallavik utan "i Påskveckan". Under 1500-talet när Gustav Vasa kom till makten tog han så mycket mark och land han kunde under titeln Arv och eget, således gårdar som Gustav Vasa hade ärvt. Han ägde ett flertal gårdar i Döderhults socken. 1541 nämns "Ett Håmeståndh Wiidh Porskäre öö". Namnet nämns under 1500-talet fast med olika stavelser som 1543 då det nämns Poskäraö. ". Det skulle kunna vara Hulta fågelö eller lilla fågelö. Under Medeltiden var Pors en viktig vara som användes till Brännvin men även i medicinskt syfte. Det kan vara troligen att Påskallavik kan ha något med pors att göra. ". Vetenskapsmannen Jonas Haquin Rhezelius företog en forskningsresa i Småland 1634 och benämner Påskallavik som "Porsskalla wijk" och hamn.Enligt Svenskt ortnamnlexikon är förleden i ortnamnet oklar.
En teori skulle vara den att gården Nötö skulle blivit sammanslagen av två gårdar, en som hette "skalla" och en som hette "Wijk" "Skalla" skulle ha en benänming efter en skalle, antagligen en form av sjömärke. Ett kranier eller något liknande format som en skalle, en tradition som levt vidare till våra dagars Röde gubbe. Den Andra gården hette "Wijk" Förklaringen till det tros vara att Nötö löper ut mellan havet och skärgårdslandskapet och formar en sötvattensvik från ett av Emåns biflöden. Så om man tillhörde gården Skallawijk eller man tjänade där så var man "På Skallavik".
Själva "Påskallavik" nämns först 1689 som handelsplats och lydköping till Kalmar och 1723 blir Påskallavik Officiellt en egen köping.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar