Sidor

tisdag 26 januari 2010

Pori. (svenska: Björneborg) (Finland)

Pori (svenska: Björneborg) är en stad och kommun på västkusten av Finland. Staden ligger cirka 15 km (9 mi) från Bottniska viken, om mynningen av Kumo älv, som är den största i Finland. Björneborg är den viktigaste staden i Satakunta regionen.
Kommunen har en befolkning på 76.641 (31 december 2009) och täcker en yta av 1,372.04 kvadratkilometer (529,75 ²) varav 854,9 km 2 (330,1 ²) är vatten. Den Befolkningstätheten är 148,2 / km 2 (384 hektar). Kommunen är enspråkigt finsk. Björneborg är den 11: e största staden i Finland, och den 7: e största tätort.
Den nygotiska Juselius mausoleum, som ligger i Käppärä kyrkogården i centrala Björneborg, byggdes 1903 av den rika industrimannen FA Juselius för sin dotter Sigrid, som dog när hon bara var 11 år gammal. Mausoleum ritades av arkitekt Josef Stenbäck. Mausoleum ursprungligen hade fresker målade av konstnären Akseli Gallen-Kallela, men dessa förfallen efter en kort tid.Fresker återställdes av Akseli son Jorma Gallen-Kallela med sin fars skisser.
Björneborg är känd bland annat för sandstränderna i Ytterö och för hosting Pori Jazz, en årlig internationell jazz festival. Artister på jazz fesival ha innehållit The Brand New Heavies och Steely Dan. Floden hade en nyckelroll i skapandet av Björneborg. Framförs i Kumo älv hade blivit allt svårare efter 1300-talet. Vikten av Kumo och Ulvsby började sjunka när fartyg inte längre kunde navigera i floden. På 1500-talet hade situationen blivit så dålig att Johan III (finska: Juhana III eller Juhana-Herttua) beslutat att inrätta en ny hamn och marknadsföra staden närmare havet. Begreppet och läge och var bra, men invånarna saknades.
The Bourgeois i Raumo och Ulvsby hade fått order att flytta till Helsingfors, som nyligen hade bildats, men de inte trivas i Helsingfors, och efter ett flertal grunder medborgarna i Raumo fick tillstånd att återvända till sitt tidigare hem. Emellertid beställs från Ulvsby flytta till den nygrundade staden Björneborg. Den 8 mars, 1558 Johan III gav stadga i Björneborg, vilka lyder: "Eftersom vi har sett att det skulle vara bäst att bygga en stark köpstad vid sidan havet, och eftersom vi inte hittar någon lämplig för befästande i Ulvsby, har vi valt en annan plats i Björneborg. "
Vid den tiden Björneborg hade omkring 300 ofrivilliga invånare. De medgav dock snart fördelarna med den nya platsen, som erbjöd möjligheter till lönsam handel, bland annat.
Grannstaten kommun Noormarkku fogades med Björneborg den 1 januari 2010.

1 kommentar:

  1. Här kommer en kommentar från det Svenska Björneborg som ligger i Värmland 1,3 mil från Kristinehamn och 1,3 mil från Degerfors. I samhället finns coop nära våran slöjdbutik Slöjverkstan och en pizzeria. Snart finn det även ett café med hembakat. Vi har även en park som fyllde 70 år förra året där de anordnas dans, Bilutställningar och mycket mer. Folkets hus pro och så klart den stora fabriken Scana som håller på med Järn. Må så gott Bengt och kramar från oss I svenska Björneborg

    SvaraRadera