Sidor

tisdag 5 januari 2010

Roskilde.(Danmark)

Roskilde är en stad på Själland i Danmark med omkring 46 000 invånare.

Staden är belägen vid Roskildefjorden, 30 km väster om Köpenhamn och ligger 30 meter över havet på en höjdsluttning, som utmärker sig för sin rikedom på förträffliga källor (danska kilde, källa), varav namnet (sannolikt Rosenkilde). Att vara turist i Köpenhamn är det lätt att besöka Roskilde också och vem som helst som har intresse för historia kommer att finna det värt ett besök.

Roskilde har två stora turistattraktioner: The Roskilde domkyrka och Viking Ship Museum. De är placerade nära varandra och det är lätt att besöka dem båda på en dagsutflykt från Köpenhamn. Roskilde domkyrka anses vara grundat av Viking kung Harald Blåtand i slutet 9th århundradet och under de senaste 600 åren har det varit det självklara valet när kungligheter skulle begravas. Kyrkan innehåller 39 kungar och drottningar bland dem Harald Blåtand. Varje år kyrkan besöks av 150,000 människor.

Bara en kort promenad från kyrkan hittar du Vikingaskeppsmuseet bygga värd för fem Skuldelev fartyg hittades i Roskilde Fjord i 1962. Den ursprungliga vikingaskepp finns utställda i inne i museet. Hamnen utanför museet är lika intressant, eftersom det är ofta möjligt att se full storlek rekonstruktioner av den ursprungliga vikingaskepp - bland dem Sea Stallion från Glendalough som under sommaren 2007 kommer att passera Nordsjön på väg till Dublin i Irland. Läs mer om voyage. Bland andra attraktioner i närheten Roskilde är det arkeologiska Lejre forskningscentret ut tio kilometer från Roskilde.

Varje år i juli Roskildefestivalen äger rum i Roskilde. Den största musikfestival i norra Europa. Sedan 1971 har det varit att locka unga människor från hela Europa för att höra ledande rytmisk orkestrar från hela världen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar