Sidor

torsdag 21 januari 2010

Sacramento. (USA)

Sacramento är huvudstad i delstaten Kalifornien i USA. Staden har en yta av 257,0 kvadratkilometer och en befolkning på cirka 445 000 invånare (2003). Av befolkningen lever cirka 20% under fattigdomsgränsen.
Staden grundades 1848 och är belägen i den centrala delen av norra Kalifornien cirka 120 kilometer nordost om San Francisco. Nisenan (Southern Maidu) och Plains Miwok indier har bott i området under kanske tusentals år. Till skillnad från de bosättare som så småningom skulle göra Sacramento deras hem, lämnade dessa indianer få bevis för deras existens. Traditionellt domineras deras diet av ekollon tas från rikliga ek träd i regionen, och av frukter, lökar, frön och rötter samlades under hela året.
Antingen 1799 eller 1808, den spanska upptäcktsresande Gabriel Moraga upptäckt och namngett Sacramento Valley och Sacramento River. En spansk författare med Moraga expedition skrev, "Skärmtak av ekar och Cottonwoods, många festooned med vinrankor, skjuter båda sidor av det blå nuvarande. Fåglar tjattrade i träden och stora fiskar flög genom GENOMSKINLIG djup. Luften var som champagne, och (spanjorerna) drack djupt på det, drack i skönhet omkring dem. "Es como el sagrado Sacramento! (Det är som det heliga sakramentet.)" var dalen och floden sedan döptes efter "den heliga sakramentet av kropp och blod av Kristus ", med hänvisning till den kristna sakrament eukaristin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar