Sidor

onsdag 27 januari 2010

Skutskär.

Skutskär är en tätort och centralort i Älvkarleby kommun, Uppsala län. Det ingick förr i Örbyhus härad. Samhället ligger vid Upplands allra nordligaste del och är beläget ca 15 km öster om Gävle och ca 150 km från Stockholm.
Från augusti 2006 började Upptåget stanna i Skutskär. Det ger stora möjligheter att pendla både till Gävle, Uppsala och Stockholm. Det finns även goda bussförbindelser från orten.
Det är en typisk bruksort dominerad av Stora Enso pappersmassefabrik. Vattenfall AB har också en betydande verksamhet i Älvkarleby, företaget bedriver framgångsrik forskning inom energiområdet. Kraftstationen som ligger i Älvkarleby är Sveriges tredje äldsta, togs i drift 1915, den mera kända orten i kommunen för sin kultur och en av Sveriges bästa laxfiskevatten, och den vackra naturen.
Dalälven som flyter genom kommunen har under många år satt sin prägel på hela regionen med sågverk, kvarnar, pappersmassaindustrier och otaliga turist- och fritidsanläggningar. I Dalälvens mynning hittar man smultronställen som Kläckgrund, Brämsand, Billudden och Rullsand med sina hundratals meter långa stränder. Skutskär växte under 1800-talets senare del fram som betydande industriort strax väster om Dalälvens mynning. Vid sekelskiftet 1899-1900 hade orten en folkmängd på närmare 6 000 invånare. Skutskärs kapellförsamling, en del av Älvkarleby socken, hade år 1932 drygt 5400 invånare och hade en yta på drygt 13,5 km². Skutskär har bevarat sin industriella prägel och har under 1900-talet haft en obetydlig befolkningsökning. Från 1970 märks dock en liten tillbakagång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar