Sidor

tisdag 5 januari 2010

Torsåker.

Torsåker är en tätort i Hofors kommun, och dessutom en församling, Torsåkers församling, med egen sockenflagga. I Torsåker finns skolorna Tallbackens förskola och Solberga skola/fritidshem.
Varje sommar hålls en loppmarknad i en stor lada i Torsåker. Ladan har fått namnet Tors Loge, förr i tiden förekom danskvällar och danstävlingar i logen och namnet Tors Loge har den, liksom småorten, fått från åskguden Tor.
Torsåker brukar hålla en höstmarknad vid Mickelsmäss, första helgen i oktober, på parkeringen vid cafét och blomsterhandeln. Inne på skolgården anordnas tivoli med små karuseller och chokladhjul med vinster.
Sveriges första kvinnliga riksdagsledamot kom från Torsåker, nämligen Kerstin Hesselgren.
Från Torsåker härstammar även de kända seriefigurerna Kronblom och Agust. Skaparen Elov Persson bodde i Torsåker i ett hus mittemot skolan som fått namnet Kronblomshuset. Elov Perssons son Ingvar Persson, som tecknat Agust och Lotta har även regisserat ett antal folklustspel med Torsåkers Amatörteaterförening Tors Hammare, framförda vid Gammelgården i Torsåker, (även kallad hembygdsgården), samt vid smedjan i Gammelstilla.
Några sevärdheter i och kring Torsåker: Gammelgården, Torsåkers Kyrka, Söderåsen, Vallbyhedens Kalkbrott, Klocksberg, Körbergsklack
Badplatser/Sjöar i området är i första hand Malmjärn, Ottnaren och Stillaren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar