Sidor

lördag 16 januari 2010

Torshamn. (Färöarnas huvudstad)

Torshamn (färöiska Tórshavn, danska Thorshavn) är Färöarnas huvudstad.

Staden är belägen i Torshamns kommun på södra delen av ön Streymoy och har dryga 12000 invånare. Namnet Tór härstammar från den nordiska guden Tor, vilket påminner om att Torshamn är en mycket gammal stad, kristendomen kom hit först omkring 850-900.

Staden växte upp runt Tinganes, där vikingarna upprättade ett ting, Løgting, - Färöarnas första - omkring år 900.

Alltinget är med sitt nuvarande namn, Lagtinget, en av världens äldsta församlingar. "Alltinget" möttes en gång varje sommar på halvön Tinganes vid Torshamn, som vid den här tiden bara bestod av två bondgårdar. Staden är centralt placerad på Färöarna. Enligt vissa källor fick Torshamn ingen fast befolkning förrän efter reformationen. Monopolhandeln hade nu fått fast hamnplats och för att skydda hamnen mot sjörövare upprättades där en garnison och försvarsanläggning. Som de andra orterna på Färöarna har Torshamn aldrig varit en utpräglad jordbruksbygd, istället var det öarnas tingsplats och enda tillåtna handelsplats, vilket har präglat stadens utveckling ända in i nutiden.

På 1600-talet var den färöiska befolkningen uppdelad i tre lika stora grupper: de fattiga, de danska ämbetsmännen och manskapet på garnisonen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar