Sidor

lördag 13 februari 2010

California. (USA)

Kalifornien (engelska: California), är den folkrikaste delstaten i USA, och den tredje största till ytan. Kalifornien är den näst mest folkrikaste administrativa indelningen i Amerika, efter São Paulo, Brasilien. Delstaten är belägen vid USA:s västkust och gränsar till Oregon i norr, Nevada i nordöst, Arizona i sydöst och mexikanska delstaten Baja California i syd och Stilla havet i väst. Kalifornien fyra största städer är Los Angeles, San Diego, San Jose och San Francisco. Delstaten är platsen för landets andra och sjätte största folkräkningsområden och även åtta av landets 50 folkrikaste städer. Kalifornien har ett varierande klimat, geografi och en , and a skiftande befolkning.
Kalifornien är till yta den tredje största delstaten efter Alaska och Texas. Geografin sträcker sig från Stillahavskusten till bergskedjan Sierra Nevada i öst, till Mojaveöknen i sydöst och Redwood–Douglasgranskogarna i nordväst. Den centrala delen av delstaten domineras av Central Valley, en av de mest bördiga jordbruksområdena i världen. Kalifornien är den mest geografist olikartade delstaten i landet, och innefattar både den högsta (Mount Whitney) och den lägsta (Death Valley) platsen i Kontinentala USA. Upp mot 40% av Kalifornien är skogsbeklädd, en hög siffra för en relativt torr delstat.
Delstatens officiella smeknamn är The Golden State, refererande till guldruschen. Den nuvarande guvernören är Arnold Schwarzenegger. Delstaten har ett stort antal nationalparker som Yosemite nationalpark, Sequoia nationalpark och Muir Woods nationalmonument. Sacramento-området, Sac-town, i änden av det stora Sacramentodeltat som sträcker sig ända ner till San Francisco är ett av delstatens viktigaste storstadsregioner och säte för lokalregeringen under guvernören. San Francisco och Silicon Valley-området utgör centrum för dataindustrin. Los Angeles med Hollywood är bland annat centrum för USA:s filmindustri. San Diego-området på gränsen till Mexiko är en universitetsstad och en av USA:s viktigaste flottbaser. San Joaquindalen som sträcker sig från San Francisco till Los Angeles är en av världens viktigaste jordbruksbygder.
Napadalen och den angränsande Sonomadalen strax norr om San Francisco är ett viktigt vinområde med starka band till vinodlingarna i Frankrike. Men vin odlas idag på stora områden utefter Stilla Havskusten bl.a. i Robles.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar