Sidor

tisdag 9 februari 2010

Chokladtårta.

Till själva kakan behöver du:
225 g smör
2,5 dl farinsocker
2,5 dl mjölk
100 g mörk choklad
4 st äggulor
4 dl vetemjöl
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
4 äggvitor.




Fyllning:
2 msk starkt bryggt kaffe
50 g mörk choklad
75 g smör
1 dl florsocker

Glasyr:
150 g mörk choklad
2 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl creme fraiche.

Så här gör du:
Använd en form med löstagbar botten.
Sätt ugnen på 175 grader.
Rör samman smör och farinsocker till en mjuk massa med elvisp.
Värm mjölken i en kastull tillsammans med chokladen tills chokladen smält. Låt svalna.
Rör ner äggulorna i smör- och sockerblandingen, en i taget.
Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver i en separat skål.
Blanda ner de torra ingredienserna och chokladmjölken i smörblandningen, lite i taget medan du vispar.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd sedan ner dem i smeten.
Kläm fast ett smörpapper eller bakplåtspapper i botten av kakformen. Smöra och mjöla kanterna. Häll smeten i formen och grädda på den nedersta falsen i ugnen i ca 50 minuter.
När kakan gräddats klart låter du den svalna något innan du tar ur den ur formen och låter den kallna på ett galler.

Fyllning: Smält chokladen helt tillsammans med kaffet över ett hett vattenbad. Låt svalna.
Rör samman smör och florsocker i en skål och rör därefter ner den smälta choklad- och kaffeblandningen.
Dela kakan så du får två bottnar. Lägg fyllningen ovanpå den ena bottnen och lägg sedan ihop bottnarna så kakan blir "hel" igen.

Glasyr: Smält chokladen helt över ett hett vattenbad.
Blanda ner florsocker och vaniljsocker.
Blanda sedan ner creme fraiche, lite i taget. Blanda tills du får en blank och jämn smet.
Bre ut glasyren över tårtans kanter samt på ovansidan.
Ställ tårtan att kallna i kylen.
Servera som den är eller tillsammans med lite florsocker och/eller frysta bär för att bryta av chokladsmaken något. Gott är det i vilket fall!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar