Sidor

onsdag 10 februari 2010

Helgum.

Helgum är en småort i Sollefteå kommun.
Helgum har 147 invånare (2005). Helgum består av en markant, smal dalgångsbygd längs Faxälven och Helgumssjön, omgiven av kuperade skogsmarker. Fornlämningar är ofullständigt kända, men drygt 50 fångstgropar har hittats. Den nyklassicistiska stenkyrkan byggdes 1786–90 och försågs med torn 1854, då också långhuset förlängdes mot väster. Altaruppsatsen tillkom 1842 och predikstolen 1806.
Det har funnits folk i Helgum sedan 1600-talet. Här finns vacker natur, och mitt i ådalen finns Helgumssjön, en del av Faxälven. Helgums församling ligger i Härnösands stift, Sollefteå kommun, Ångermanland (Västernorrlands län).
Det brukar arrangeras ett cykellopp som är 4,2 mil långt som är runt hela Helgum.
Helgum inryms som en naturskön ort runt den drygt 2 mil långa och vackra Helgumssjön med sitt unika fågelrika delta och omgiven av kuperade skogsmarker i den västra delen av Sollefteå kommun.
Helgum består av ett 30-tal byar, som ligger på båda sidor Faxälven/Helgumssjön. Sträckan runt sjön är 4,2 mil. Vid östra infarten till Helgum (från Sollefeå räknat) ligger Helgums samhälle även kallat Valviken. Helgums Kyrka ligger en mil västerut på södra sidan sjön i Helgumsby.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar