Sidor

lördag 13 februari 2010

Kotka. (Finland)

Kotka är en stad i landskapet Kymmenedalen i Södra Finlands län vid Finska vikens kust. Stadsrättigheter år 1879. Kotka har 54 649 invånare (2007) och har en total areal av ca 750 km² varav 272 km² landområden. Kustlinjens längd är ca 170 km.
Kotka är en betydande hamn- och industristad. Kotka hamn är Finlands största exporthamn.
Kotka är officiellt enspråkigt finskt, men definieras som en s.k. "språkö", eftersom det finns en liten svenskspråkig minoritet i staden. Kotka Svenska Samskola erbjuder både grundskole- och gymnasieutbildning på svenska. I staden finns även en svenskspråkig förskola.
Här finns byn Mussalö (i Kymmene-delen av kommunen, fi. Mussalo), höjden Norska berget (fi. Norjanvuori) samt öarna Kutsalö (fi. Kuutsalo) och Rankö, (fi. Rankki). Det fanns en stor sjöfästning sedan 1790-talet på det ställe där Kotka centrum nu finns. Fästningen som senare fick namnet Svensksund grundades av ryska kejsarinnan Katarina. Ännu i dag finns rester av befästningarna kvar på Kotka ö och omgivningar. En viktig del i befästningsverket är den cirkelformade sjöfästningen Fort Slava. Den 21 maj 1878 beslöt det autonoma storfurstendömet Finlands senat att det skall grundas en stad på Kotka ö vid Kymmene älvs mynning. Kotka fick sina stadsrättigheter år 1879. Läget var utmärkt med tanke på älven som var en viktig led för timmerflottning, vilket ledde till en omfattande sågverksindustri i området. Kymmene älv var och är fortfarande södra Finlands främsta laxälv. Staden var på 1800-talet väldigt internationell, med invånare från Ryssland, Estland, Tyskland, Sverige och Norge. Närheten till Viborg och S:t Petersburg bidrog starkt till stadens utveckling. Som en följd av tillgången till timmer grundades också tidigt hamnar samt pappers- och massaindustri i staden.
År 1977 sammanslogs Karhula köping och Kymmene kommun (fi. Kymi) med Kotka. Redan tidigare hade skärgårdskommunen Aspö sammanslagits med Kotka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar