Sidor

fredag 12 februari 2010

Levanger. (Norge)

Levanger är en stad och kommun in Nord-Trøndelag län, Norge. Det är en del av Innherad region. Administrativt centrum i kommunen är staden Levanger.
Staden Levanger bildades som en kommun den 1 januari 1838. Landsbygden kommuner Frol, Skogn,Och Åsen slogs ihop med Levanger den 1 januari 1962 och ön kommunen Ytterøy slogs samman med Levanger den 1 januari 1964.
Levanger är medlem i det italienska initiativet, Cittaslow. För långsam städer som intar inte en "snabb-lane"-metod som är så vanlig i de flesta moderna städer. Levanger sannolikt kan spåras tillbaka till järnåldern, och med säkerhet tillbaka till vikingatiden, även om det låg något annorlunda än i de nuvarande centrum, troligen i samband med Halsstein bygdeborg (Fornborg). Namnet "Levanger" är känd från Gunnlaug Ormstunges saga.
I Medeltiden, Det område som nu en del av kommunen Levanger var en del av länet Skeyna i traditionella distriktet av Innherad. Länet styrdes av Earls som bodde på gården av Geite,Ligger på en kulle i närheten av nuvarande staden. Länet var indelat i sex församlingar: Ekne, Alstadhaug, Levanger, Frol, Ytterøy Och Leksvik. Länet kyrka låg i Alstadhaug, som också innehöll Fylking. Medan Levanger var den stora hamnen och köping. Inte mycket är känt om Earls of Skeyna, så få handlingar som finns kvar att dokumentera sin existens. Den Reformation och Danska yrke Norge 1537 orsakade Norges grevskap falla sönder, och den sista jarlen var troligen avrättades under reformationen. Den danska härskare förenades Skeyna med fyra andra län i Innherad, skapa länet Steinvikholm. Senare var Levanger område delen av grevskapen Trondhjems amt, Nordre Trondhjems amtOch slutligen Nord-Trøndelag fylke. Staden Levanger grundades av Carl III, Kung av Sverige den 18 maj 1836, på den plats där byn Levanger fanns redan. Byn hade expanderat från traditionella vinter rättvis, Kallas marsimartnan (bokst. St Marcus marknaden i Levanger), Med anor från 13-talet. I oktober 1836, som stadens gränser fastställs, Kommissionär Mons Lie föreslog att "staden skall innehålla namn på Carlslevanger, Så namnet på denna gamla jord kan förenas med att den nya stadens ärorika grundare ". Trots att förslaget få vägrade staden protokoll talade om Carlslevanger Stad stället Kjøpstaden Levanger fram till 1838. 1837, kommunerna Åsen, Skogn Och Ytterøy inrättades, som tillsammans med staden Levanger och stadsdelen Levanger, skapade den nuvarande kommunen Levanger.
Invånarna i Levanger var inte beredda på att bli en stad, så det tog lång tid innan staden konstituerades. I dessa tidiga dagar staden styrdes av Foged (Royal landsbygden administratör). På den tiden fanns det bildats en branschorganisation, "Levangerpatrisiatet" från 1695, baserat på marknaden. Men bara medborgare Trondheim skulle kunna vara medlemmar, tills Levanger blev en stad i sin egen rätt. År 1839 den första guild av staden grundades, och under de följande åren har flera nya yrken och hantverkare bosatte sig i staden.
1841 hölls de första officiella valet, och Hans Nicolai Grønn valdes till förste borgmästaren i staden. Två år senare fick staden sitt första system vattenledning, sina två första primitiva gatlyktor och rådhuset.
Elden-säkerhet rapport 1844 bekräftade tydligt den stora risken för brandkatastrofen i stadens trånga gränder, alla hus var trähus. Därför borgmästare anlitade större Johannes Sejersted att göra en allmän rapport och utarbeta en ny förordning plan, som visar Levanger som en mer "kontinental" stad. Och redan 1846, två år senare var staden nästan helt förstörd av en stor brand. Sejersteds förordning plan användes när staden byggdes. Levanger har skadats av två stora bränder efter den tiden, 1877 och 1897, men varje gång staden har byggts som en trästad, och än idag de flesta husen är trähus.
Under den 19: e århundradet, den berömda marknadens ekonomiska betydelse tonas ut, och den gamla ordningen var reducerad till en tradition utan mycket innehåll. Det var i slutet av Levanger som en viktig hamn i utrikeshandeln mellan Sverige och Norge. Men i början 20th century, var glad staden Levanger av nyetablering som länssjukhus och högskolans utbildning. Den tyska ockupationen 1940 var början till en 40 år lång "interregnum"Den traditionella" Marsimartnan ".
1961 beslöt staden Levanger som skall bestämmas och, från 1 januari 1962 bli del av en större kommun Levanger och stadsdelsområden, och borgmästaren ersattes av en kommunal talare. Kommunen Ytterøy slogs samman med Levanger två år senare.
Över trettio år senare, år 1997, som en följd av den uppståndelse "Marsimartnan" 1989, var staden Levanger återställd, även om staden fortfarande är en del av Levanger kommun. Men i mitten av förvaltningen finns i staden Levanger, som också är, historiskt sett, den administrativa grunden för kommunen. Och Levangers stad traditioner och kultur går långt tillbaka. Staden är anlagd enligt en urban och reglerad tomt med korrekt gator. Det är mer än bara en stadshuset och en stad kvadrat. Faktum Levanger har alltid varit en stad, men inte alltid officiellt, och varje invånare i staden området bära denna bit av kunskap med stolthet. Alltså det existerar en känsla av åtskillnad mellan stad folk, och folket från landsbygden. Under 2002 gick Levanger den Cittaslow rörelse, även om det har förekommit vissa överträdelser av Cittaslow stadga, av vilka kan nämnas byggandet av unharmonic nya mini galleria i Sjogata, nere vid havet. Denna mini mall inkluderar postkontor, en livsmedelsbutik och en elektriska apparater butik. Denna mini köpcentrum är alltför mycket av en betongplatta, och inte harmonisera med omgivningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar