Sidor

tisdag 23 februari 2010

Mosjøen.mosjoen (Norge)

Mosjøen är en ort i Vefsn kommun i Nordland fylke i Norge.

Mosjøen hade omkring 9 600 invånare år 2002. Kompositören David Monrad Johansen föddes i Mosjøen. Mosjøen skildes från Vefsn som en stad, och egen kommun, 1876. Det slogs samman igen med Vefsn 1 januari 1962.

Det är den äldsta staden i Helgeland regionen, och den näst äldsta i Nordland. Staden ligger i den nedre delen av Vefsn dalen där floderna Vefsna och Skjerva flöde i Vefsnfjord (Vefsnfjorden betyder "Vefsn Fjord"); Centrum ligger någonstans mitt emellan dessa båda floder på platt mark nära bröstet av fjorden.

Den Vefsna Floden är den största i Nordland med Waterflow. Utöver de floder och fjorden, är staden omgiven av berg, gröna berg och skogar. Øyfjellet berg (814 m) strax väster om staden är ett välkänt landmärke. Mosjøen grundades på 1600-talet eller 1700-talet som lokala bönder träffades här för handeln och har ökat sedan dess. Sågverken byggdes här år 1866 av ett brittiskt bolag och Mosjøen fick township rättigheter 1875.

Det är den äldsta staden i Helgeland regionen och den näst äldsta staden i Nordland län. Alcoa har en aluminium-fabriken i Mosjøen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar