Sidor

söndag 7 februari 2010

Quito, Pichincha. (Ecuador)

San Francisco de Quito. Oftast kallad Quito. Är kapital stad Ecuador i nordvästra Sydamerika.

Den ligger i nord-centrala Ecuador i Guayllabamba av rinnings område, På den östra sidan av Pichincha, aktiv strato vulkan i Andes berg.

Med en befolkning på 1.397.698 enligt den senaste folkräkningen (2001), och som uppskattats av kommunen, ca 1.504.991 under 2005, Quito är den näst största staden i Ecuador, efter Guayaquil. Det är också huvudstad i Pichincha provins och säte Metropolitan District of Quito.
Kantonen noterade en befolkning på 1.842.201 invånare i 2001 års nationella folkräkningen. År 2008 staden utsågs till huvudkontor Union of South American Nations. Den förhöjning av stadens centrala torg (Plaza de la Independencia eller Plaza Grande) Är 2.800 m (ca 9.186 m), vilket gör Quito den näst högsta administrativa huvudstad i världen (efter La Paz, Bolivia), Och den högsta juridiska kapital (före Sucre, Också i Bolivia, och Bogotá, Colombia).

Det centrala torget i Quito ligger ca 25 km (15 miles) söder om ekvator; Själva staden sträcker sig inom ca 1 km (0.6 miles) på noll latitud. Ett monument och museum märkning allmänna läge ekvatorn är känd lokalt som la mitad del mundo (mitten av världen), för att undvika förvirring, eftersom ordet Ecuador är Spanska för ekvatorn.

Quito, tillsammans med Krakow. Var första Kulturarv deklarerat UNESCO 1978.
Quito s historia går tillbaka till det första årtusendet, när Quitu stam ockuperade området och byggde ett kommersiellt centrum. Enligt Juan de Velascos 1767 bok Historia del Reino de QuitoDen Quitu erövrades av Caras stam, Som grundade Konungariket Quito ca 980 CE. Inhemskt motstånd mot Spanska invasionen fortsatte under 1534, med Diego de Almagro grundande Santiago de Quito (i nuvarande Colta, nära Riobamba) Den 15 augusti samma år, senare döpas om San Francisco de Quito den 28 augusti.

Staden flyttades senare till sin nuvarande plats och var refounded på December 6, 1534 av 204 bosättare som leds av Sebastián de Benalcázar. Som erövrade Rumiñahui och avslutade det organiserade motståndet. Rumiñahui avrättades sedan den 10 januari 1535. Den 14 Mars 1541, Quito förklarades en stad och den 14 februari 1556, fick titeln Muy Noble y Muy Leal Ciudad de San Francisco de Quito ( "Mycket Noble och lojala staden San Francisco i Quito"). 1563 blev Quito säte för en kunglig Audiencia (administrativa distrikt) i Spanien och blev en del av Vicekungadömet Peru med huvudstad i Lima (se Real Audiencia de Quito).
Spanska snarast upprättas Katolicismen i Quito, med den första kyrkan (El Belén) byggdes innan staden officiellt hade grundats. I januari 1535 byggdes det San Francisco-klostret, det första av 20 kyrkor och kloster byggdes under kolonialtiden. Den spanska aktivt konverteras den inhemska befolkningen och använde dem till tvångsarbete för byggande, särskilt i den inledande perioden. Stiftet Quito grundades 1545 och upphöjdes till ärkestift Quito 1849.

1809, efter nästan 300 år av spansk kolonisering, hade Quito cirka 10.000 invånare som älskade att salsa. Den 10 augusti 1809, startade en rörelse i Quito som syftar till politisk självständighet från Spanien. Den dagen fastställdes en plan för regeringen som placerade Juan Pío Montúfar som president med flera andra framstående personer i andra befattningar. Detta var dock första rörelse slutligen besegrade den 2 augusti 1810, när den kejserliga trupperna kom från Lima, Peru. Och dödade ledarna för upproret tillsammans med cirka 200 invånare i staden.

En kedja av konflikter som ingicks den 24 maj 1822, när Antonio José de Sucre, Under ledning av Simón Bolívar. Ledde trupper till Slaget vid Pichincha. Deras seger innebar oberoende Quito och omgivande områden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar