Sidor

söndag 7 februari 2010

Rinkaby.

Rinkaby ligger vid Hammarsjöns strand, mitt mellan Kristianstad och Åhus. 1651 brann nästan hela byn ner men orten byggdes upp igen. På senare år har Rinkaby blivit känt som en mötesplats för scouter från alla länder.
Rinkaby har ungefär 700 invånare. I den gamla byskolan med anor från 1800-talet finns skola för barn upp till årskurs fem och intill finns förskola och fritidshem. Ortens aktiva idrottsförening Rinkaby GOIF håller igång både ungdomar och oldboys på idrottsplatsen.
Orten blev en del av Kristianstads kommun 1971 då Fjälkinge kommun, som Rinkaby var en del av, gick upp i den större kommunen. Mellan 1967 och 1974 genomfördes en stor kommunsammanslagning i regionen som ledde till Kristianstads kommun som den ser ut idag. Man vet att Rinkaby var fast befolkat på 800-talet, men det har bott människor här tidigare än så. Ett trettiotal lämningar av stenåldersboplatser har hittats i bygden och ännu fler bronsåldershögar. Ortnamnet innehåller troligen en motsvarighet till fornvästnordiska "rekkr" i betydelsen 'man' eller 'krigare' samt "by" i betydelsen 'gård' eller 'samling av gårdar'. De flesta orter med by-namn härstammar från vikingatid, men förleden gör det troligt att Rinkaby har fått sitt namn tidigare. Populärt har man kommit att översätta namnet som "kämparnas by".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar