Sidor

tisdag 23 februari 2010

Sturkö.

Sturkö är en ö och en tätort i Karlskrona kommun i Blekinge län.

Sturkö är en del av Karlskrona skärgård och har landförbindelse över ön Senoren till Möcklö. Sanda på öns västra sida med den intilliggande fiskhamnen Eknabben, vid Sanda ligger bron till Tjurkö. I den sydöstra delen av ön i byn Uttorp finns en campingplats. I byn Kullen finns affären och skolan samt kyrkan och en väderkvarn.

Ortens näringsliv domineras av fiske, jordbruk och service. Tiggare stenbrott vittnar om att stenhuggeri även har bedrivits på ön i stor omfattning. Ön erbjuder härlig natur och trevliga promenadstråk. Sturkö har en egen flagga med en stork som symbol. 2006 upphittades ett av Sveriges äldsta skeppsvrak utanför Sturkö. Vraket tros vara från 1200-talet. Sturkö är den största ön i Blekinge skärgård och ingår i Karlskrona kommun.

Ön har landförbindelse över öarna Skällö, Knarrholmen och Senoren till Möcklö. Sanda är en av öns byar och ligger på öns nordvästra del med utsikt in mot Karlskrona stad. Längre söderut finns broförbindelse till grannön Tjurkö liksom den intilliggande fiskhamnen Eknabben. Bron och den ombyggda hamnen tillkom 1959 och invigningen förrättades av konung Gustav VI Adolf med sin gemål Louise. I den sydöstra delen av ön i byn Uttorp finns kyrkan och en campingplats. I byn Kullen som ligger mitt på ön finns affär och skola samt en restaurerad väderkvarn. Ortens näringsliv domineras av fiske, jordbruk och service.

Gamla stenbrott vittnar om att stenhuggeri även har bedrivits på ön i stor omfattning. Ön erbjuder härlig natur och trevliga promenadstråk. Sturkö har en egen flagga med en stork som symbol. 2006 upphittades ett av Sveriges äldsta skeppsvrak utanför Sturkö. Vraket tros vara från 1200-talet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar