Sidor

torsdag 25 februari 2010

Torestorp.

Torestorp, tätort i Marks kommun.
Torestorp är en jord- och skogsbrukarbygd som ligger naturskönt med skog, betesmarker och sjöar. Torestorp nämns första gången 1397 och stavas då "Thoristhorp". Namnet kommer från mansnamnet "Thore".
Festplatsen Hjortnäs är mycket fint belägen vid sjön Tolken. Hjortnäs festplats blomstrade som mest under 1970 och 80-talen och besöktes då av flera storheter ur den svenska artisteliten. I Torestorp har vatten en viktig roll. Mitt i samhället ligger Sju strömmar, ett frodigt område där Torestorpsån delar upp sig i flera strömmar som brusar över stenar, under broar och genom nästan regnskogsliknande natur. När vårfloden är som ymnigast och vitsipporna som flest är det som allra mest vackert här. På senare tid har byalaget röjt upp, renoverat broar och satt upp nya skyltar för att göra Sju strömmar ännu mer attraktivt.
Fiske och "ankrace"
Torestorp har också bra fiske, inte minst i sjön Tolken. Och så får man inte glömma det traditionella Ankracet i ån varje år. Det blev snabbt succé av idrottsföreningens supporterklubb som ville hitta på något nytt för att dra in pengar till den lokala idrotten. Man satsar helt enkelt på vilken gul numrerad plastanka man tror ska bli först fram genom Torestorpsån - av flera hundra.
– Ankracet på långfredagen har blivit lite av en hemvändardag, säger Marianne Karlsson som är ordförande i byalaget Torestorps framtid. Förutom ankracet är det också uppträdanden, lotterier och tipspromenad under dagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar