Sidor

onsdag 24 februari 2010

Vestfold. (Norge)

Vestfold är län in Norge, Som gränsar Buskerud och Telemark. Länsstyrelse i Tønsberg. Vestfold ligger väster om Oslofjord, Som namnet antyder. Det finns många mindre, men välkända städer i Norge, t.ex. Larvik, Sandefjord, Tønsberg och Horten. Floden Numedalslågen går genom stadsdelen. Många öar är belägna vid kusten. Vestfold oftast domineras av låglänta och är bland de bästa jordbruksområdena i Norge. Winters senaste tre månaderna, medan trevlig sommar temperaturer varar från maj till september, med juli genomsnitt 17 ° C (Tønsberg klimat).
Vestfold är känd för sjöfart och segling. Tidigare ett högkvarter för valfångst flottor, kuststäderna Vestfold engagera sig nu i fiske-och varvsindustrin. Några avverkning bedrivs i inredningen. Stadsdelen innehåller även några av de bästa jordbruksmarken i Norge.
Vestfold är det enda län där samtliga kommuner har förklarat Bokmål att vara deras officiella skriftlig av Norska. Familj Harald Hårfagre, Som med största sannolikhet var den första kungen i hela Norge, sägs ha kommit från detta område. Vid den tiden Vestfold, inklusive Lier och Eiker, Var petty kingdom. Kings of Vestfold inkluderar:
Erik Agnarsson
Halfdan Hvitbeinn (del av Vestfold)
Eystein Halfdansson
Halvdan Mild
Gudröd the Hunter
Halvdan Svarte, Tillsammans med sin bror, Olaf Gudrødsson
Ragnvald the Mountain-High, Kusin till Harald Hårfagre
Harald Hårfagre
Bjørn Farmann
Olaf Haraldson Geirstadalf, Bror till Bjørn
Harald Gudrødsson Grenske, 976-987
Kaupang, En stad från Vikingatiden tros vara den första staden i Norge, även Tønsberg är den äldsta staden i Norge som fortfarande finns. Av det 10th århundradet de lokala kungarna hade etablerat sig som den första dynastin att börja enande av Norge.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar