Sidor

onsdag 10 mars 2010

Andalucia. (Spanien)

Andalusien (Spanska: Andalucía) Är autonoma av Spanien. Det är den folkrikaste (8.285.692 invånare år 2009) och den näst största, i termer av landarealen, för sjutton autonoma Konungariket Spanien. Dess huvudstad och största stad är Sevilla (Spanska Sevilla). Regionen är indelad i åtta provinser: Huelva, Sevilla, Cádiz, Córdoba, Málaga, Jaén, Grenada och Almería.
Andalusien i södra Iberiska halvön, omedelbart söder om de autonoma regionerna Extremadura och Castilla-La Mancha, Väster om den autonoma regionen Murcia och Medelhavet, Öster Portugal och Atlanten och norr om Medelhavet. Den Gibraltar sund Åtskiljer som Spanien från Marocko och Atlanten. Den lilla Brittiska besittningar av Gibraltar aktier en tre kvarts mil landgränsen andalusiska provinsen Cádiz vid den östra änden av Gibraltar sund.
Andalusien har tre större geografiska delområden. I norr, det bergiga Sierra Morena separerar Andalusien från slätterna i Extremadura och Castilla-La Mancha i Spanien Meseta Central. Söder om detta, kan man särskilja övre Andalusien-regel Baetic Cordillera-Från Nedre Andalusien-the Baetic Depression i dalen Guadalquivir.
Namnet Andalusien spår tillbaka till Arabiska språket Al-Andalus och Andalusien var centrum för makten i medeltida Muslimdominerade Iberia. Förutom muslimska eller "Moorish"Influenser, regionens historia och kultur har påverkats av tidigare Iberer, Karthagerna, Greker, Romarriket, Vandaler, Visigoths-Som alla föregick muslimer och, naturligtvis, Castilian andra Christian North Iberiska nationaliteter som erövrade området i de senare faserna av Reconquista.
Eftersom Industriella revolutionen, Andalusien har varit en ekonomiskt fattig region i jämförelse med resten av Spanien och Europeiska unionen i stort. Jordbruket och tjänstesektorn dominerar i ekonomin. Regionen har dock en rik kultur och en stark kulturell identitet. Många kulturella fenomen som anses internationellt vara tydligt spansk-till exempel, Flamenco, tjurfäktning och vissa Moorish-influenced arkitektstilar-Till stor del eller helt andalusiska ursprung.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar