Sidor

fredag 26 mars 2010

Cambridge. (London)

Cambridge är en gammal engelsk universitetsstad och administrativt centrum för Cambridgeshire. Staden är belägen omkring 8 mil norr om London. År 2001 hade Cambridge 108 863 invånare (varav 22 153 studenter). Genom staden flyter floden Cam, som genom en krök ringar in den medeltida stadskärnan.
Cambridge är bäst känt för sitt universitet, inklusive det världskända Cavendish Laboratory (uppkallat efter Henry Cavendish), den vackra byggnad som inrymmer kapellet för King's College, samt universitetsbiblioteket. Horisonten i staden domineras av de sistnämnda två byggnaderna. Staden är också hjärtat i "Silicon Fen", den brittiska IT-industrins centrum. Den första stora utvecklingen av området inleddes med Roman invasion av Storbritannien omkring AD 40. Slottshöjden gjort Cambridge ett bra ställe för en militär utpost som att försvara River Cam. Det var också övergångsstället för Via Devana som länkade Colchester in Essex med garnisonerna på Lincoln och norr. Denna romersk bosättning har identifierats som Duroliponte.
Bosättningen förblev ett regionalt centrum under de 350 år efter den romerska ockupationen, fram till omkring AD 400. Romerska vägar och muromgärdade inhägnader kan fortfarande ses i området.
Duroliponte innebär bron över Duro eller duroliVerkar som att härleda ur det keltiska ordet för vatten. Efter romarna hade lämnat Saxarna tog över den mark och runt Castle Hill. Deras gravgods har hittats i området. Under anglosaxiska gånger Cambridge gynnats av goda handelsförbindelserna över annars är svåra att resa fenlands. Av 7th århundradet.Men rapporterade besökare från närliggande Ely att Cambridge hade minskat kraftigt. Cambridge nämns i Anglosaxiska krönikan som "Grantebrycge".
Ankomsten av Vikings i Cambridge spelades in i den anglosaxiska krönikan i 875. Viking regel Danelagen. Ålade av 878 Vikingarnas kraftfulla handel vanor orsakade Cambridge att växa snabbt. Under denna period centrum av staden flyttas från Castle Hill på vänstra av floden till det område som nu kallas Quayside på högra stranden. Efter utgången av Viking period saxarna hade en kort återvända till makten, byggnad St Bene't's Church 1025, som står stilla i Bene't Street.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar