Sidor

lördag 27 mars 2010

Degerby. (Finland)

Degerby, centralort i Föglö kommun på Åland i Finland.
I Degerby finns många gamla skeppargårdar och annan bebyggelse av trä. Denna träbebyggelse saknar motstycke på någon annan plats på Åland. Före grundandet av Mariehamn år 1861 var Degerby centralort för Ålands skärgård. Ännu på 1920-talet hade Degerby fler invånare än Mariehamn. I Degerby finns restaurang Seagram, gästhem Enigheten och Föglö grundskola. Dessutom finns ett av Föglös färjfästen i orten, med förbindelse till Svinö på fasta Åland. Degerby i Ingå är servicebyn som är mera än en by: cirka 20 byar, över 400 året-om-hushåll med över 1000 invånare, plus lika många fritidsbosatta. Alltsammans i en grön och skön omgivning bara 50 km väster om Helsingfors. Undra på att det är hit folk flyttar och att barnens antal i Degerby hela tiden ökar.
Degerby kyrkby är ett välförsett servicecentrum, en riktig kyrkby med skola, dagis, bank, kiosk, frissa och föreningshus. Över 40 företag finns redan, nya registreras hela tiden.
Degerbyborna är kända för att vara självständiga och målmedvetna. Stäppens vilda söner kallade de sig när Degerby igen byggdes upp efter den sovjetiska arrendetiden, Porkala Parentesen. Titta in på byarådets museum Degerby Igor och byakontoret Rosenberg så får du veta mera. http://www.degerby.fi/web-content/svenska/framsida.html

1 kommentar:

  1. Tack för en väldigt intressant blogg, med många aha-upplevelser och " det visste jag inte"!
    Mycket diskussioner pågår just nu om en undervattenstunnel, som ska förena Svinö med Föglö. Intressant att veta hur det blir.
    Degerby, är som att komma in i 50-talet...en lisa för själen och Hummersö är den mest välbevarade byn.

    Tack för Dina intressanta bloggar!
    Ha en fin lördag.
    Hälsningar Cumulus.

    SvaraRadera