Sidor

fredag 19 mars 2010

Genève. (Schweiz)

Genève (Franska: Genève, Böjningar[ʒənɛv]; Tyska: Genf, Böjningar[ɡɛnf]; Italienska: Ginevra; Romansh: Genevra) Är den näst mest folkrika staden i Schweiz (efter Zürich) Och är den folkrikaste staden Romandie (den Franska-tyskspråkiga delen av Schweiz). Belägen där Rhône utgångar Genèvesjön (på franska kallas även Lemansjön), Är det kapital Republiken och kantonen Genève.
Den riktiga staden hade en befolkning på 186.825 i juni 2008, och huvudstadsregionen hade 1.240.000 invånare, enligt en folkräkning 2007. Greater Geneva Bern område har 2.800.000 invånare.Genève är ett globalt centrum för diplomati och internationellt samarbete, och allmänt betraktas som en globala staden, Främst på grund av förekomsten av många internationella organisationerInklusive huvudkontoret för många av de organ i FN och Röda Korset. Det är också den plats där Genèvekonventionerna tecknades, som främst handlar om behandling av krigstida icke-stridande och krigsfångar.
Genève har beskrivits som världens sjunde största finanscentrum av Global Financial Centres Index, Före Chicago, Frankfurt och Sydney, och en undersökning 2009 av Mercer konstaterades Genève ha den tredje högsta livskvalitet i världen (snävt fått för dålig rankning av Zürich). Staden har omnämnts som världens mest kompakta metropol och "Peace Capital".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar