Sidor

fredag 12 mars 2010

Hanko / Hangö. (Finland)

Hangö (Finska uttal:[Hɑŋko]; Svenska: Hangö), Är en tvåspråkig hamn stad och kommun på sydkust Finland, 130 km (80 mi) väster om Helsinki. Dess nuvarande befolkning är 9.603 (31 december 2009), med en majoritet som Finska högtalare och en stark minoritet som (44%) Svenska högtalare. Den Hangöudd, Där staden ligger, är den sydligaste spetsen av Finlands fastland. Marken är sandig morän och vegetation består huvudsakligen av tall och låg buskar. Hangö är känd för sina vackra skärgård. Grundad 1874Invånarantal ca. 9700Finskspråkiga 53,6 %, svenskspråkiga 43,8 %. Hangö är en havsstad. Stadens traditioner inom sjöfarten härrör från segelfartygens tidsperiod, då sjöfararna använde inloppet till Hangöudd som rastställe. Från denna tidsperiod härstammar minnen, bl.a. hällristningar av adelsvapen och texter i klipporna på Gäddtarmen, från de dagar då man i skydd av holmen väntade på bättre vindar för sjöresan.

Utanför Hangöudd har även förts många från historien kända sjöstrider.

Varje år ordnas här otaliga seglingstävlingar, till och med på VM- och EM-nivå. Hangö Regattan i juli har arrangerats redan sedan år 1919.

Hangöudd är belägen på en udde som sträcker sig långt ut i Östersjön och som är en fortsättning på Salpausselkäåsen som bildades under istiden. Tack vare sitt läge som Finlands sydligaste stad fryser havet – om det inte hålls öppet hela vintern – senare än annanstans i Finland. Finlands femte största hamn har med utnyttjande av denna vinterhamnsfördel grundats år 1873. Hamnen är öppen året runt. En snabb havsväg till Europeiska kontinenten är alltid tillgänglig.

I staden är havet närvarande i form av tiotals kilometer långa havsstränder i olika väderstreck, röda fiskebodar, olika fritidshamnar och högklassiga gästhamnsbryggor.

För båtfarare och de som har fiske som hobby är Hangö en önskeplats. I stadens gatubild syns det havsnära livet under sommaren i antalet strand- och båtturister och under tystare årstider i hamnarbetarnas neonfärgade halare, fisk som förädlats av fiskare eller bara som havets ljud och ljusfenomen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar