Sidor

tisdag 16 mars 2010

Herning. (Danmark)

Herning är en dansk stad och kommun, belägen i Region Midtjylland i centrala Jylland. Kommunen täcker en yta på 1 323,5 km² och har 83 598 invånare (2007), varav cirka 44 000 i själva staden. Befolkningstillväxten har varit kraftig det senaste ett och ett halvt seklet, år 1840 bode 21 personer i Herning. Tidigare fanns en omfattande textilindustri i staden. Årligen anordnas Agromek, en internationell lantbruksmaskinmässa i staden. Proffscyklisten Bjarne Riis, som bl.a. vunnit Tour de France och tenoren Peter Lodahl kommer ifrån staden. Även Peter Regin som spelar hockey i Ottawa Senators kommer därifrån. Herning har kallats "The Capital av Heath (Hedens hovedstad) Och det av goda skäl, det bildades i början av 1800-talet under Heath återvinning. Denna period resulterade i en växande befolkning, och en efterfrågan på produkter och tjänster till nya jordbrukare i området. Herning började existera som ett centrum för handel i området.
Senare blev känd Herning för textil-vävning industri som utvecklades i och omkring staden. Denna industri var en gång Herning huvudsakliga ekonomiska verksamhet: i dag har staden en diversifierad industriell bas.
Herning blev en köping 1913.
Herning har två gånger, 1965 och 2003, har tilldelats titeln danska City of the Year.
Herning är hem för Messecenter Herning, den största mässområdet i Scandinavia, Genom vilket staden är känt för sina många mässor.
Carl-Henning Pedersen och Else Alfelt's Museum of Art alias Herning konstmuseum är ett av de största attraktionerna.
Staden är värd 3 byggnader igen ritades av arkitekten Jørn Utzon. Ett offentligt och två privatägda byggnader.
Staden är också hem till skulptör Ingvar Cronhammars unika monumentala verk Elia. Det är en svart-målade, 60 m kupol med fyra 10 m breda trappor infälld i dess yta vid jordens väderstreck. Dessa leder till en observation plattform med utsikt över den omgivande heden, samt att skulpturen s 30,000 kubikmeter resonans kammare. Fyra stålpelare upphov till en höjd av 30 m över landskapet, de är täckta med röda kupoler, upplyst underifrån och utrustat för att dra till sig blixtar. I centrum av skulpturen, som varken till de fyra kolumner, en femte kolonn-en gasbrännare, ungefär två meter under utsiktsplattform. Gasbrännaren skjuter en pelare av eld cirka en meter bred och 8.4m högt upp mellan pelarna med slumpvisa mellanrum kontrolleras av en dator. Skulpturen är placerad i staden nära Herning Art Museum.
Den gamla Herningsholm Estate i Herning är öppet för allmänheten för rundresor. Classensborg Estate, som nu kallas Skarrildhus, ligger 25 km söder om staden, men är stängd för allmänheten eftersom det är ett charmigt hotell och undervisningshjälpmedel. De skäl, kan dock turnerat och är kända för sina vackra rhododendron skärmar under våren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar