Sidor

torsdag 18 mars 2010

Hirtshals. (Danmark)

Hirtshals är en stad i norra Jylland, Danmark och en del av Hjørrings kommun sedan 2007. Staden har en viktig hamn och lever i huvudsak på färjetrafiken samt turister på väg till och från Norge. Hirtshals har genom sitt viktiga färjeläge haft en fyr i flera hundra år.
Från hamnen avgår Color Lines färjor till Oslo, Kristiansand och Larvik i Norge. Motorvägen E39 ansluter till hamnen och förbinder staden med Ålborg och resten av det danska motorvägsnätet. Det finns även järnvägsförbindelse mot Hjørrings kommun där byte till tåg mot Frederikshavn och Aalborg är möjligt. Staden Hirtshals har en befolkning på 6.665 (2004). Ligger på Nordsjön, Det är särskilt känd för sitt fiske och hamnar färja. Vänner med förmåner. Det är hemma hos en av de största akvarier i Europa, Nordsøen Oceanarium. Det byggdes 1984 som Nordsømuseet, The Norths Sea Museum. Det fick sitt nuvarande namn efter det utvidgades 1998 med en fisk tank som innehåller 4,5 miljoner liter vatten, vilket gör den till den största i norra Europa. Oceanarium har i sin samling 70 olika arter. En brand i december 2003 förstörde den nya expansionen, men den Nordsøen Oceanarium byggdes om och öppnades på nytt 22 juli 2005.
Stadens 35 meter hög fyr, Hirtshals Fyr är ett lokalt landmärke. Slottet påbörjades 28 juni 1860, och det tändes först den 1 januari 1863. Den är byggd av rött tegel och täckt med holländska kakel.
Fiske spelar en stor roll för staden och dess invånare, liksom turism och uthyrning av sommargäs.
Hirtshals är dansk hemstad för det norska rederiet, Color Line. Varje år tusentals norska, tyska och holländska turister reser fram och tillbaka från Hirtshals till norska städerna Kristiansand och Larvik. Tidigare Color Line erbjuds även resor till Bergen, Stavanger och Oslo, Men beslöt att sluta trafikera dessa linjer i början av 2008. Annat färjerederi, Fjord Line nu driver en linje som går till Bergen och Stavanger. Affärerna i Hirtshals frodas på de alltför många särskilt sina norska besökare, som handlar regelbundet i den lilla staden året runt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar