Sidor

torsdag 18 mars 2010

Hyvinkää. (Finland)

Hyvinge (Finska uttal:[Hyʋiŋkæ ː]; Svenska: Hyvinge) Är stad och kommun av Finland. Den ligger i Nyland regionen, cirka 50 km (30 mi) norr om huvudstaden Helsinki. Staden chartrade 1960. Hyvinge tillhör provinsen Södra Finland. Befolkningen i Hyvinge är 45.286 (31 december 2009). Highways och järnväg anslutningar gör den till en av förorterna pendlare centra Huvudstadsregionen. Stadsbyggnadskontoret har haft en inriktning på rekreation, erkände det faktum att de blygsamma centrum inte kan konkurrera med de affärer och butiker i huvudstaden.
Några av de mer välkända byggnader i Hyvinge är bland annat Church (1961, Aarno Ruusuvuori) I Hyvinge och herrgården Kytäjä. Den Finska Railway Museum ligger i Hyvinge.
Hyvinge är också hem för Konecranes, Som specialiserat sig på tillverkning och service av kranar och KONE Hissar, världens tredje största hiss företag som tillverkar, installerar och service hissar och rulltrappor.
Hyvinge är känd bland skandinaviska golfentusiaster grund Kytäjä golf, ligger på landsbygden i Hyvinge. Den erbjuder två kurser designade av Tom McBroom. Sydöstra kurs öppnades i augusti 2003 och nordvästra kurs i augusti 2004. I Hyvinge är finska 12th största sjukhus, Hyvinge centralhospital. I den 16: e talet fanns en krog i det område som nu kallas Hyvinkäänkylä, som ligger ungefär halvvägs mellan Helsingfors och Hämeenlinna. Första skatten kataloger markerade också att det finns några hus i området ungefär samtidigt.
Hyvinge byn växte gradvis under den senare hälften av 19th century, fast det var byggandet av järnvägsnätet genom Finland, med början år 1861, som blev startskottet för stadens snabba tillväxt.
Byggandet av Finlands första sträckan av järnvägen mellan Helsingfors och Tavastehus linje, bestäms placeringen av den nuvarande stadskärnan och järnvägsstation Hyvinge är en av de få ursprungliga stationerna fortfarande i bruk. Från Hyvinge järnvägen också förgrenar sig till hamnen i Hangö. Den Hangö-Hyvinge Railroad var den första privata järnvägen i Finland, grundat 1872, och förvärvades av Finska staten RR Co 1875. I början av 1900-talet stationen byn i Hyvinge var en mellanliggande Stoppunkt för många emigranter lämnar med fartyg från Hangö för ett nytt liv i Nordamerika.
Luftkvaliteten i Hyvinge ansågs frisk grund av tät tallskog, och på 1880-talet en grupp läkare från Helsingfors öppnade en sanatorium för patienter som söker vila och återhämtning.
Industrialiseringen tog en ull fabrik i Hyvinge 1892 - det Donner familjs Hyvinge Yllespinneri. Fabriken upphörde verksamheten under 1990-talet, men den röda tegel hallar fortfarande. Byggnaden har hittat flera nya användningsområden, bland annat en utställningshall och en teater.
Hyvinge flygfält fungerade som landets viktigaste flygplats för en kort tid efter andra världskriget medan Flygplats vid Malm, Helsingfors i Helsingfors var under kontroll av de allierade. Det finns nu en Motorsports centrum i närheten av flygfältet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar