Sidor

torsdag 25 mars 2010

Kvänum.

Kvänum är en tätort i Vara kommun i Västra Götalands län.
Orten är belägen på Varaslätten, i ett jordbrukslandskap, och är ursprungligen en järnvägsort utefter Västgötabanan med tillväxt under 1800-talets senare del. I dag är Kvänum, trots sin ringa storlek, en betydande industriort. Företag som Swegon (tidigare PM-Luft), Kvänum Kök och Asko Appliances gör att orten har mer än 1 000 arbetstillfällen inom industrin. Detta har lett till en relativt stor inpendling.
Rekreationsområdet Oltorp har badsjö med bryggor och elljusspår samt tennisbanor. Där arrangeras årligen "Midnattsloppet" som är ett tiokilometerslopp, men även kortare distanser finns. Kräftfiske arrangeras en dag om året i Kvänumsån som flyter genom samhället.
Skolan i Kvänum heter Nästegårdsskolan och har cirka 450 elever med barn från förskolan till nionde klass. Skolan har uppvärmt badhus med träningslokal och bastu. Bibliotek finns i anslutning till skolan. Ungdomsgården är inrymd i "gamla skolan". Flera fotbollsplaner och idrottshall finns och är välbesökta.
Bjertorps slott och dess golfbanor ligger sju kilometer utanför Kvänum, tillsammans med Bjertorps travanläggning (känd för stall Palema i Edsvära).
Idrottsföreningen på orten heter Kvänums IF men har numera slagit sig ihop med grannklubben Jungs IF under namnet JK 10. Laget kommer att spela i division 6 under säsongen 2010.
Kvänum är beläget på gammal sjöbotten bestående av framför allt lera.

1 kommentar:

  1. Undrar vad som fick dig att skriva om Kvänums samhälle? Undrar jag som föddes där, men sedan lång tid är är bosatt på annan ort. Jag minns Kvänum med glädje!

    SvaraRadera