Sidor

måndag 15 mars 2010

Mörby.

Mörby är ett område i Danderyds kommun i Stockholms län. Mörby ingår, liksom den största delen av resten av Danderyds kommun, i tätorten Stockholm.
Mörby omfattar idag områdena Mörbyskogen, Mörby centrum, Mörbylund, Danderyds sjukhus, som fram till år 1964 kallades Mörby lasarett, samt ett villaområde som inkorporerades i den dåvarande köpingen Stocksund den 1/1 1913. Villasamhället Mörby var speciellt avsett för statstjänstemän, och tomterna uppläts med tomträtt. År 1917 hade det uppförts 94 villor i Mörbyområdet. I området ligger även Mörbyskolan (tidigare Mörby Läroverk) och Mörbybadet.
Mellan E18 och Danderyds sjukhus fanns tidigare Mörby gård, som givit området dess namn. Gården förstördes vid en brand. Inom Mörby-området finns två stationer för Stockholms tunnelbana: Danderyds sjukhus och Mörby centrum.
Sedan år 1906 gör Roslagsbanans tåg uppehåll vid Mörby station. Den nuvarande hållplatsen är belägen söder om banans viadukt över Föreningsvägen, från vilken den nås via trappor. Stationen har sidoplattformar. I anslutning till plattformen för norrgående tåg finns en mindre bussterminal för blåbusslinjerna 176, 177 och 178. Det är cirka 400 meters gångväg till Danderyds sjukhus. Således är det möjligt att byta mellan Roslagsbanan och tunnelbanan i Mörby.
Roslagsbanans verkstäder för underhåll av fordon ligger sedan 1907 strax söder om hållplatsen.
På den plats där Mörby gård tidigare stod finns idag en stor bussteminal, med direkt anslutning till tunnelbanan och dess station Danderyds sjukhus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar