Sidor

tisdag 16 mars 2010

Offerdal.

Offerdal är en socken (så kallade socken) Och tidigare kommun (pop. 2.100) i Krokoms kommun, Jämtlands Län mitt Sverige. Sätet för den tidigare kommunen Offerdal, Änge, Ligger 50 kilometer nordväst om Östersund, Huvudstad i Jämtland. Offerdal är en highland region som har den högsta toppen är Makkene, En topp i Oldfjällen bergskedja med en höjd av 1 266 meter över havet.
Södra Offerdal är en verklig jordbruksområde med en lång historia. I dagens Offerdal, jordbruk är mindre viktigt, men är fortfarande en viktig del av den lokala kulturen.
Den Sami people bor i bergsområdet i norra Offerdal, i byarna Jänsmässholmen, Frankrike och Olden. Samerna i Offerdal är Sydsamiska människor och talar sydsamiska. Jämtland har över 20 000 dokumenterade fornlämningar, den äldsta är en 8 000 år gamla pilspetsen hittades 1881 i närheten Kaxås i Offerdal (Offerdalsspetsen). Hällristningar i Gärde i norra Offerdal gjordes cirka 7 000 år sedan. Dessa ristningar består STORARTAT av älg.
Offerdal och andra delar av Jämtland var kristnades i mitten av 11-talet. Kyrkan i Offerdal byggdes på 12 centuty i Ede i centrala Offerdal. Under Norska tid (1178-1645), var Offerdal en av de största kommunerna i Jämtland. 1645 mottog Sverige Offerdal som en del av Freden i Brömsebro.
Etymologin av namnet Offerdal är Fornnordiska Áflóadalr som översätts ungefär till "dalen av floden som rinner genom kärret" (á = 'River, Vik = 'Bok', dalr = 'Dal'). På grund av att Jamtlandic l en post -f position uttalas som ett Retroflex rDen false etymologiskt "Offerdal" med erbjudande = '(Ritual) offer "infördes i dokument när det hänvisas till området.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar