Sidor

måndag 1 mars 2010

Övre Österrike.

Övre Österrike (Tyska: Oberösterreich, Tjeckiska: Horní Rakousko, Austro-Bavarian: Obaöstarreich)

Är en av de nio stater eller Bundesländer av Österrike. Dess kapital Linz. Oberösterreich gränsar till Tyskland och Tjeckien, Liksom på andra österrikiska delstaterna Nedre Österrike, Steiermark Och Salzburg. Med en yta på 11.980 kvadratkilometer och 1,3 miljoner invånare, är Oberösterreich den fjärde största österrikiska staten landvägen och det tredje största av befolkningen. Under en lång period av medeltiden, mycket Oberösterreich tillhörde den Hertigdömet Steiermark. I mitten av 13-talet Traungau togs bort från den av kung Ottokar II av Böhmen, Och den blev känd som furstendömet ovanför Enns River. Detta namn är först in i 1264. (Då termen "Oberösterreich" även Tyrolen och diverse spridda besittningar Habsburg i södra Tyskland.)

1490 fick området ett mått av självständighet inom det Tysk-romerska riket, med status som furstendöme. Av 1550 fanns en protestantisk majoritet. År 1564, Oberösterreich, tillsammans med Niederösterreich och bohemen territorier, föll under tysk-romerske kejsaren Maximilian II.
I början av 17th century det motreformationen inrättades under kejsar Rudolf II och hans efterträdare Matthias. Efter en militär kampanj, var det område som kontrolleras av Bayern under några år i början 17th century.
Den Innviertel avträdande från hertigdömet Bayern till Oberösterreich i Freden i Teschen 1779. Under Napoleonkrigen ockuperades Oberösterreich av den franska armén i mer än ett tillfälle.

År 1918, efter kollapsen av Österrike-Ungern, namnet Oberösterreich användes för att beskriva en sak för den nya Österrike. Efter Österrike annekterades av Adolf Hitler, Oberösterreich blev Reichsgau av Oberdonau, även om det också med den södra delen av Sudetenland, avskilt från Tjeckoslovakien, och en liten del av Steiermark. År 1945 delades Oberösterreich mellan den amerikanska zonen i söder och den sovjetiska zonen i norr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar