Sidor

onsdag 24 mars 2010

Simlångsdalen.

Simlångsdalen är en tätort i Breareds församling, Halmstads kommun i Hallands län, Sverige. Orten hette Breared till början av 1900-talet då ortnamnet ändrades till Simlångsdalen baserat på den då av Fredrik Ström utgivna boken med titeln Folket i Simlångsdalen. Namnet Breared lever kvar som namn bland annat för den ena angränsande sjön, i församlingsnamnet och i namnet Breareds kyrka.
Simlångsdalen har tillhört Halmstads kommun sedan 1967. Dessförinnan mellan 1952 och 1967 bildade Simlångsdalen tillsammans med Snöstorp en så kallad storkommun benämnd Simlångsdalens landskommun. Före 1952 var Breared en egen kommun med Simlångsdalen som huvudort.
Simlångsdalen ligger intill sjöarna Simlången och Brearedssjön i Fylleåns vattensystem. Ca 2 km söder om Simlångsdalen ligger Danska fall, ett vattenfallssystem i ån Assman. Assman mynnar i Brearedssjön och förenas härigenom med Fylleåns vattensystem.
I Simlångsdalen äger en av Sveriges största loppmarknader rum varje år helgen efter midsommar med tusentals besökare. Vid Marbäck, ca 5 km väster om Simlångsdalen, låg Marbäcks bruk, ett pappersbruk som grundades redan på 1680-talet. Den typiska bruksmiljön med herrgård och flera till verksamheten hörande byggnader tillkom på 1830-talet. Papperstillverkningen pågick till 1959 och sysselsatte som mest 70 personer.
I Breareds grannsocken, Enslöv, bedrevs glasbruk vid Ettarps säteri mellan ca 1747 och 1757, en kort period, men då med ganska omfattande verksamhet. Detta var Hallands första glasbruk. Produktionen var förvånansvärt nog helt inriktad på export.
Nedanför Danska fall på västra sidan och ganska nära Assmans utlopp i Brearedssjön låg på 1700-talet platsen Jöransfors med ett järnbruk (där spik, redskap och annat smide tillverkades) samt med garveri och kvarn. Järnbruket var aktivt från 1727 till 1749 och var då en av Hallands största industri- och manufakturanläggningar. Idag finns inga byggnader kvar på denna plats.
Simlångsdalen utgjorde tidigare en av stationerna längs Halmstad-Bolmen Järnväg, som var i drift 1889-1966. Järnvägen har sedermera omvandlats till gång- och cykelväg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar