Sidor

fredag 2 april 2010

Spanar i rymden efter domedagen.

I katastroffilmer händer det att jorden är på väg att träffas av en enorm asteroid som hotar att slå ut allt liv.
Risken finns i verkligheten.
Därför spanar astronomerna hela tiden ut i rymden för att upptäcka alla hot mot vår civilisation.
Faktum är att jorden bombarderas av rymdgrus varje dag. Men då handlar nästan uteslutande om småsten som brinner upp i atmosfären, och som på sin höjd märks i form av stjärnfall.
Men. Omkring var 100:e år träffas jorden av asteroider större än 50 meter. Och så stora stenar kan orsaka extremt stor skada om de träffar bebyggt område.
Senast jorden träffades av en sådan var 1908 i Sibirien. Ögonvittnen berättar att himlen brann och om människor som slungades till marken tiotals mil från nedslagsplatsen.
Dödade dinosaurierna
Den gången handlade det om en sten på kanske 60 meter i diameter. Tänk då vad ett stenblock på en kilometer eller mer skulle kunna göra.
– Då blir det nästan inte någonting kvar, säger Claes-Ingvar Lagerkvist, professor i astronomi vid Uppsala universitet.
Det var sannolikt en sådan jättebumling som raderade ut dinosaurierna för 65 miljoner år sedan.
– Det som händer är att det slås upp så mycket stoft i atmosfären att hela klimatet förändras. Det slår ut arterna, säger Asta Pellinen-Wannberg, professor vid Institutet för rymdfysik i Umeå.
Nasa spanar
Risken för en så stor kollision den närmaste tiden är dock extremt liten. Det händer i genomsnitt en gång på 100 miljoner år. De förödande konsekvenserna gör dock ändå att forskarna föredrar att ha koll på rymdstenarna.
Vid den amerikanska rymdmyndigheten Nasa finns en speciell avdelning – NEO – som har till uppgift att upptäcka och spåra himlakroppar på väg mot oss.
En av de farligaste asteroider som NEO har koll på just nu heter Apophis. Det är en 270 meter stor klump som riskerar att krocka med jorden den 13 april 2036. Konsekvenserna av det skulle bli en smäll som motsvarar 65 000 Hiroshimabomber.
De senaste beräkningarna tyder emellertid på att den kommer passera förbi jordklotet. Enligt NEO är risken att den träffar en på 233 000.
"Dålig idé att spränga"
Frågan är om det över huvud taget går att göra något om det kommer en stor asteroid på kollisionskurs med gamla moder jord. I filmerna är det inte ovanligt att man försöker skjuta sönder fienden.
– Men det tror jag inte är någon bra idé. I teorin är det nog möjligt, men risken är väl att man klyver den och får två stora smällar istället för en, säger Claes-Ingvar Lagerkvist.
Han tror i så fall mer på att försöka undvika kollision genom att ändra asteroidens bana.
– Man kan försöka sätta på en liten motor på den. Men då måste man känna till den ganska långt i förväg så man hinner räkna ut hur man ska göra.



Floyd Red Crow Westerman ifrån Hopifolket pratar om att vi har glömt bort instruktionerna om hur vi lever på jorden och om vi inte lär oss att leva ett andligt liv med jorden kommer du troligen inte att klara dig."Ni bör lära er att plantera saker, det är den första förbindelselänken.""Ni bör behandla allt som ande, inse att vi alla är en enda familj."Det här är stora visdoms ord som ligger rätt i tiden nu med de stora förändringar som är på gång; förutsagda kriser, global uppvärmning, den globala konspirationen NWO, 2012 och mänsklighetens uppvaknande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar