Sidor

tisdag 23 mars 2010

Tidan.

Tidan är en tätort i norra delen av Skövde kommun i Västra Götalands län, belägen där Västra stambanan korsar ån Tidan. Orten har tidigare haft järnvägsstation.
Både Bert Karlsson och Alf Svensson är födda i Tidan.
Gården Vaholm ligger i utkanten av samhället Tidan. Vaholm har diskuterats som en tänkbar placering av den forna Vads kungsgård, ett av de s.k Uppsala-ödgodsen. Gårdens märkligaste byggnad är den övertäckta träbron över ån Tidan. Enligt uppgift skall bron vara byggd på 1700-talet och den är förmodligen Sveriges enda övertäckta bro. Tidan har även varit en kommun, se Tidans landskommun. Tidan är en å i norra Västergötland, längd 187 km inklusive källflöden. Avrinningsområdet är 2 230 km².
Tidan är en av ganska få svenska åar som rinner norrut. Den rinner upp i Strängseredsjön mellan Ulricehamn och Bottnaryd, passerar den långsmala sjön Stråken vid Sandhem och fortsätter norrut genom ett sjöfattigt landskap förbi samhällena Tidaholm, Tibro, Tidan, sjön Östen, samhällena Tidavad och Ullervad samt mynnar i Vänern vid Mariestad. Tidans största biflöde är Ösan.
Enligt Fiskeriverket leker den rödlistade fisken asp i de nedre delarna av Tidan. En fisk som är relativt vanlig i Tidan är färna. Innan kräftpesten drabbade ån i början av 1970- talet var Tidan rik på flodkräfta. Man har senare planterat i signalkräfta i ån, som nu åter igen är rik på kräftor. I Tidaholm firas Kräftans Dag varje år i augusti. "http://sv.wikipedia.org/wiki/Tidan"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar