Sidor

måndag 22 mars 2010

Tromsø. (Norge)

Tromsø, (nordsamiska: Romsa), är huvudstad i Troms fylke i norra Norge.
Kommunen har cirka 65 000 invånare. Det är den största staden i Nord-Norge och den 7:e största i Norge. Härifrån startade och startar många expeditioner till Arktis och har därför fått smeknamnet "Porten till Arktis". Ett annat smeknamn som staden begåvats med är "Nordens Paris", ursprungligen myntat av en tysk besökare på slutet av 1800-talet som förundrades över manérer, språkkunskaper och kultur i den nordliga staden.
Själva staden ligger på ön Tromsøya. Här bor cirka 50% av kommunens befolkning. Ön har tre fasta förbindelser; från fastlandet går Tromsøbrua (som är ett av stadens kända landmärken) över Tromsøysundet, samt Tromsøysundtunnelen 100 meter under detsamma. Till ön Kvaløya väster om Tromsøya tar man sig via Sandnessundbrua. Marken under staden är genomborrad av ett effektivt tunnelsystem för biltrafik mellan centrum, stadens södra delar och flygplatsen.
Universitetet i Tromsø är världens nordligaste universitet och Macks Ølbryggeri är världens nordligaste bryggeri. Staden är också säte för biskopen i Nord-Hålogalands stift.

Polaria – informationscentrum om polarregionen och Barents hav.
Ishavskatedralen i Tromsdalen - arkitekt: Jan Inge Hovig. Invigd 19 december 1965.
Polarmuseet – informationer om expeditioner till Arktis och Antarktis.
Tromsø Museum – utställning om livet och kulturen av samerna.
Fjellheisen - linbana som går upp till Storsteinen på Fløyfjellet. Fantastisk utsikt över staden.
Alfheim stadion - hemmaarena för elitserielaget i fotboll Tromsø IL.
Telegrafbukta är stadens egen badstrand, belägen längst söderut på Tromsøya. Här kan badtemperaturen komma upp i 12 °C på varma sommardagar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar