Sidor

tisdag 20 april 2010

Cypern.

Cypern ligger söder om Turkiet och är den största ön i östra Medelhavet. De två viktigaste bergsmassiven är Pentadactylos i norr och Troodos på den centrala och sydvästra delen av ön. Däremellan ligger den bördiga Mesaoriaslätten.
Cypern har länge varit en mötesplats för europeiska, asiatiska och afrikanska influenser, och det finns fortfarande många spår efter tidigare civilisationer – romerska amfiteatrar och villor, bysantinska kyrkor och kloster, korsriddarslott och förhistoriska boplatser.
Öns främsta ekonomiska verksamhet är turism, export av kläder och hantverk och handelssjöfart. Bland de traditionella hantverken kan nämnas broderi, keramik och koppararbeten. Till de traditionella maträtterna hör meze – flera smårätter som serveras som en hel måltid – halloumiost och spritdrycken zivania.
Sedan Turkiet invaderade den södra delen av ön 1974 har de grekcypriotiska och de turkcypriotiska samhällena varit skilda åt av den s.k. gröna linjen.
Afrodite, skönhetens och kärlekens gudinna, föddes enligt legenden på Cypern.
Välkända moderna författare från Cypern är Kostas Montis och Demetris Th. Gotsis medan Evagoras Karageorgis och Marios Tokas är berömda för sin musik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar