Sidor

söndag 4 april 2010

Devon Island. (Kanada)

Devon Island, Är den största obebodda ön på jorden, som ligger i Baffin Bay, Qikiqtaalukregionen, Nunavut, Kanada.

Det är en av de större medlemmarna i Kanadas arktiska öar, Den näst största av de Queen Elizabeth Islands, Kanadas sjätte största ö, Och 27. Största ön i världen. Det består av 55.247 km2 (21.331 ²) av Prekambriska gnejs och Paleozoiska siltstones och lerskiffer. Den högsta punkten är det Devon Ice Cap på 1.920 m (6.300 ft) som är en del av Arctic Cordillera.

Devon Island innehåller flera små bergskedjor, Såsom Treuter Berg, Haddington Range och Cunningham Berg.

På grund av dess relativt höga höjd och dess extrema nordlig breddgrad, den stöttar bara knappt befolkning myskoxen och små fåglar och däggdjur, ön har stöd hypolith samhällen. Djurlivet är koncentrerat till ÄLSKLING låglandet delen av ön, som har en gynnsam mikroklimat och stöder relativt frodig Arctic vegetation. Temperaturer under den korta (40 till 55 dagar) växtsäsong sällan överstiger 10 ° C (50 ° F), och på vintern kan kasta så lågt som -50 ° C (-58,0 ° F). Med en polär öken ekologi, får Devon Islands mycket lite nederbörd.
Cape Liddon är en Important Bird Area (IBA) känd för sitt Tobisgrissla och Stormfågel populationer. Cape Vera, En annan IBA sida, är också känd för sin Stormfågel befolkning.

Devon Island är även känd för förekomsten av Haughton nedslagskrater skapade cirka 39 miljoner år sedan när en meteorit ca 2 km (1,2 mi) i diameter störtade i de dåvarande skogarna. Effekterna lämnade en krater ca 23 km (14 miles) i diameter, som var en sjö under flera miljoner år. En utpost inrättades vid Dundas Harbour 1924, och det var uthyrda till Hudson's Bay Company nio år senare. Kollapsen av päls och behovet att skära lättnad utgifter ledde till splittring av 53 Baffin Island Inuit familjer på ön 1934. Det ansågs en katastrof på grund av vindförhållanden och mycket kallare klimat och inuiter valde att lämna 1936.

Dundas Harbour befolkades igen i slutet av 1940-talet, men den var stängd igen i 1951. Bara ruinerna av några byggnader kvar. Under 2007 fossiler av tätningen förfader Enaliarctos (Puijila Darwin) hittades på ön. (1) Flashline MARS (Mars Arctic Research Station) Projektet gick in i sin tredje säsong 2004. I juli 2004 blev Devon Islands tillfälligt hem för fem forskare och två journalister, som var att använda den Mars-liknande miljö för att simulera bor och arbetar på den röda planeten. April 2007 till 21 augusti 2007 var den längsta simulering perioden och inkluderats 20 vetenskapliga studier.

Den Haughton kratern anses nu vara ett av jordens bästa Mars analoga webbplatser. Det är på sommaren hem till en kompletterande vetenskapliga programmet NASA är Haughton MARS-projektet. HMP har genomfört geologiska, hydrologiska, botaniska, Och mikrobiologiska studier i denna hårda miljö sedan 1997. HMP-2008 är det tolfte fältet säsongen på Devon Island.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar