Sidor

fredag 9 april 2010

Estland.

Medlemskap: 2004
Statsskick: Republik
Huvudstad: Tallinn
Yta: 45 000 km²
Folkmängd: 1,3 miljoner
Valuta: estnisk krona


Estland, den nordligaste av de baltiska staterna, återfick sin självständighet från Sovjetunionen 1991. Det är till största delen ett slättland längs Östersjön, med många sjöar och öar. En stor del av marken används för jordbruk eller skogsbruk.
Estniska är nära släkt med finska, men det liknar inte alls språken i de andra baltiska länderna Lettland och Litauen, och inte heller ryska. Ungefär en fjärdedel av befolkningen har ryskspråkigt ursprung.
Huvudstaden Tallinn är en av de bäst bevarade medeltida städerna i Europa, och turismen står för 15 % av Estlands bruttonationalprodukt. De viktigaste ekonomiska sektorerna är teknik, livsmedelsprodukter, metall, kemikalier och träprodukter. Under historiens gång har många andra nationer som härskat i området – danskar, tyskar, svenskar, polacker och ryssar – påverkat det estniska köket. Bland de traditionella maträtterna märks inlagd ål, blodkorv och surkålsgryta med fläsk.
Bland berömda ester kan nämnas författaren Jaan Kross, vars böcker har översatts till minst 20 språk, författaren till nationaleposet ”Kalevipoeg” Friedrich Reinhold Kreutzwald och författaren, filmskaparen, diplomaten och politikern Lennart Meri.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar