Sidor

måndag 19 april 2010

Iller.

Illern (Mustela putorius) är ett litet mårddjur. Putoris betyder "illaluktande" på latin och syftar på det sekret som illern, likt alla mårddjur, utsöndrar från sina analkörtlar.

Illern blir mellan 30 - 46 cm lång (hanen), 29 - 36 cm (honan). Vikten är 0,5 - 1,5 kg (hanen), 0,45 - 0,8 kg (honan). Den har en mörkbrun päls med ljusare underull, som ger den ett karakteristiskt, skimrande utseende. På främre delen av huvudet har den ett ljust område, med en mörk mask kring ögonen. Öronen har ljus kant. Teckningen har stora geografiska variationer.

Alla i familjen Mustelidae har doftkörtlar för revirmarkering och försvar. Illern sprayar inte som skunken, utan lämnar doftmärken i sitt område och skapar en kraftig stank när den blir rädd.

I Skandinavien finns den i södra Sverige med en spridning upp till Svealand, i sydöstra Norge, hela Danmark med undantag av Bornholm och några mindre öar samt södra Finland. I övrigt är den utbredd i större delen av Europa med undantag för de nordligaste och sydöstligaste delarna. På Brittiska öarna finns den endast i Wales. Den saknas i stort sett på Medelhavsöarna.

Illern återfinns i närheten av bebyggelse eller i fuktiga miljöer som vattendrag och våtmarksområden. Den är dock inte bunden till vatten. Illern bor gärna i gryt precis som rävar, antingen färdiga gryt som den övertagit från rävar eller kaniner, eller i egengrävda bon. Bona är vanligtvis försedda med en särskild, avgränsad latrin. Den kan dock nöja sig med en daglega i en grop i marken eller under någon byggnad.

Illern är främst ett skymnings- och nattdjur, även om den ibland kan iaktas mitt på dagen. Den rör sig vanligtvis hoppande. Den är en dålig klättrare och simmar inte gärna. Likt alla mårddjur är den mycket nyfiken. Parningstiden sträcker sig mellan mars och juni. Efter omkring 40 dagars dräktighet föder honan 2-12 (vanligtvis 5-10) ungar. Den kan fånga djur upp till en kanins storlek; den normala födan är kaniner, smågnagare, grodor, insekter, reptiler och fåglar. Den kan också tillfälligt äta små mängder bär och annan växtföda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar