Sidor

fredag 23 april 2010

Irland.

Medlemskap: 1973
Statsskick: Republik
Huvudstad: Dublin
Yta: 70 000 km²
Folkmängd: 4,5 miljoner
Valuta: euro


Sedan Irland (Eire) gick med i EU 1973 har landet förvandlats från ett i huvudsak agrart samhälle till en modern och tekniskt avancerad keltisk tigerekonomi.
I det låglänta inlandet dominerar jordbruket, med inslag av låga kullar, och där finns också många våtmarker och sjöar. I väster reser sig bergen, som på sina ställen är mer än 1 000 meter höga. Nästan en tredjedel av Irlands befolkning bor i Dublin.
Dáil, parlamentets underhus, har 166 ledamöter, och Seanad, överhuset, har 60 medlemmar. Parlamentsval hålls vart femte år. Presidenten, som väljs vart sjunde år, har främst ceremoniella uppgifter. Irlands historia är våldsam och föränderlig, men befolkningen har alltid förknippats med kärlek till musik och sagoberättande. Irland kallas ofta ”helgonens och de lärdes land” och många berömda engelskspråkiga författare föddes där, t.ex. Yeats, Joyce, Beckett, Wilde och Shaw. Irland är också känt för sina rockband och sångare, bland andra U2, The Corrs och Sinead O’Connor.
Det traditionella köket domineras av enkla kötträtter och kokta grönsaker. Potatis, morot, kålrot och palsternacka är de viktigaste ingredienserna i det irländska köket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar