Sidor

lördag 17 april 2010

Kelme.Šiauliai County (Litauen)

Šiauliai län (Litauiska: Siauliu apskritis) Är en av tio län i Litauen. Det ligger i norra delen av landet och dess kapital är Šiauliai. Bildande av administrativa regioner i Litauen startade i Storhertigdömet Litauen i den 18: e talet.
I oktober 1795 Katarina II av Ryssland beviljats Šiauliai stadens rättigheter och privilegiet att bli huvudstad staden i regionen. Administrativa uppdelning av Ryska imperiet förblivit oförändrade fram till slutet av Världskriget. När kriget kom till sitt slut, i 1918 Litauen återställdes som en självständig stat.
Den 17 december 1918 ett cirkulär nr 1 har utfärdats "På kommuner i Litauen" som förklarade att hela området med Litauen skulle delas in i regioner - apskritys (län ibland översättas till engelska som ett landskap eller län). Det fanns 20 apskritys i Litauen.
År 1937 Siauliai länets samlade territorium var 6042 km ² och 210 tusen människor bodde där. Det var den största apskritis i Litauen.
År 1940 den Sovjetunionen ockuperade Litauen och reformerade det administrativa systemet. Länet systemet kvar till 1950 då de län har upphävts och hela området var uppdelat i mindre enheter - distrikt, eller rajonas på litauiska.
Endast i 1994 - fyra år efter återupprättandet av Litauens självständighet 1990 - den apskritys skapades igen. Bör dock mellankrigstiden apskritys inte blandas med nuvarande apskritys, eftersom deras syfte, storlek och antal är alla olika, se administrativa uppdelning av Litauen. Hela området Litauen är idag uppdelat i 10 större enheter - apskritys och mindre distrikt, som består av städer och på landsbygden elderships.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar