Sidor

fredag 9 april 2010

Lettland./Latvia.

Medlemskap: 2004
Statsskick: Republik
Huvudstad: Riga
Yta: 65 000 km²
Folkmängd: 2,3 miljoner
Valuta: lats


Lettland återvann sin självständighet från Sovjetunionen 1991. Landet ligger vid Östersjöns kust och är låglänt med stora skogar som ger timmer till byggnads- och pappersindustrin. Naturen är rik på vilda djur. I Lettland produceras också konsumtionsvaror, textil och maskinverktyg. Landet lockar turister från hela Europa.
Befolkningen består av 59 % letter och 29 % ryssar, och mer än en tredjedel av invånarna bor i huvudstaden Riga. Staden grundades år 1201 och är den största staden i Baltikum med en befolkning på 730 000 invånare. Frihetsstatyn i Riga är 43 meter hög och därmed en av de högsta statyerna i Europa.
Det lettiska enkammarparlamentet saeima har hundra platser och ledamöterna tillsätts genom direkta allmänna val vart fjärde år. Presidenten väljs av parlamentet för en fyraårsperiod. Bland berömda letter återfinns målaren och expressionisten Mark Rothko och den moderne kompositören Pēteris Vasks.
Karakteristiska specialiteter i det lettiska köket är speķa pīrādziņi (baconpaj) och en uppfriskande kall soppa som görs på surmjölk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar