Sidor

torsdag 22 april 2010

Lettland./Latvia.

Lettland ( / Lætviə /; Lettiska: Latvija), Officiellt Lettland (Lettiska Latvijas Republika) Är en land i Baltikum av Nordeuropa. Det gränsar i norr Estland (343 km), i söder av Litauen (588 km), i öster av Ryssland (276 km) och i sydost av Vitryssland (141 km). Över hela Östersjön I väster ligger Sverige. Lettlands territorium omfattar 64.589 km2 (24.938²) Och det har en tempererade säsong klimat.
Den Letter är Baltic människor kulturellt relaterade till Ester och Litauerna, Med Lettiska språket har många likheter med Litauiska, Men inte med Estniska (En FINSK-UGRISK språk). Idag lettiska och litauiska är de enda överlevande medlemmarna av Baltiska språk av Indoeuropeiska familj. Det moderna namnet Lettland tros härröra från det gamla lettiska namn Latvji, Som i likhet med namnet på Litauen, Kan ha sitt ursprung från floden som heter Latuva.
Lettland är ett enhetligt parlamentarisk republik och är uppdelad i 118 kommuner (109 kommuner och 9 städer). Huvudstad och största stad är Riga. Med en befolkning värdena på 2,24 million Lettland är ett av de minst befolkade medlemmar i Europeiska unionen, Och dess befolkning har minskat sedan 1991. Lettland har varit medlem i FN sedan September 17, 1991, av Europeiska unionen sedan den 1 maj 2004 och av Nato sedan den 29 mars, 2004.
Lettland återfått sin självständighet 1991. Efter år av ekonomisk stagnation i början av 1990, postat Lettland Europas ledande BNP tillväxttal under 1998-2006 tidsperiod. I globala finansiella krisen 2008-2010 Lettland var de som drabbas hårdast av Europeiska unionens medlemsstater med en BNP-minskning med 26,54% under den perioden. Per capita BNP är endast 57,3% av genomsnittet i EU, vilket gör det ett av de fattigaste medlem-stater. Under 2009 genomgick Lettland ett stormande förändring av regeringen, och som ett resultat, är det land som står inför förnyade politiska instabilitet. Lettlands territorium har varit befolkad sedan 9000 f. Kr Efter Istid glaciärer drog sig tillbaka. Runt början av tredje årtusendet före Kristus (3000 f.Kr.) proto-baltiska förfäder av det lettiska folket bosatte sig på den östra kusten av Östersjön. Den Balterna etablerat handelsvägar till Rom och Bysans, Handel lokala bärnsten för ädelmetaller. Med 900 AD, fyra distinkta baltiska stammar bebodda Lettland: Curonians, Latgalians, Selonians, Semigallians (Lettisk: Kursi, latgaļi, sēļi och zemgaļi), Samt Livonians (lībieši) Talar ett finsk-ugriska språk. Även om den lokala befolkningen hade haft kontakt med omvärlden i århundraden, de var bättre integrerade i det europeiska samhället på 12-talet. De första missionärerna, som sänds av påven, seglade uppför Floden Daugava flod i slutet av 12-talet, i syfte konvertiter. Den lokala befolkningen, dock inte konvertera till kristendomen som lätt som man hoppats. Tyska korsfarare sändes till Lettland för att konvertera de hedniska befolkning med vapenmakt.
I början av 13-talet stora delar av dagens Lettland erövrades av tyskarna. Tillsammans med Södra Estland dessa erövrade områden bildas det land som blev känd som Terra Mariana eller Livland. I 1282 Riga, och senare städer Cēsis, Limbaži, Koknese och Valmiera, Ingick i Hansan.[11] Från denna tid blev Riga en viktig punkt i öst-västlig handel. Riga, som bildas i mitten av östra Östersjöområdet, nära kulturella kontakter med Västeuropa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar