Sidor

lördag 17 april 2010

Litauen.

Medlemskap: 2004
Statsskick: Republik
Huvudstad: Vilnius
Yta: 65 000 km²
Folkmängd: 3,3 miljoner
Valuta: litas


Litauen är den sydligaste av de tre baltiska staterna – och den största och folkrikaste. Litauen var den första ockuperade sovjetrepubliken som bröt sig loss från Sovjetunionen och återupprättade sin suveränitet genom själständighetsdeklarationen den 11 mars 1990.
Det litauiska landskapet är platt, med undantag för låga kullar i väster och på det östra höglandet. Den högsta punkten är Aukštasis, 294 m.ö.h. Litauen har 758 floder, mer än 2 800 sjöar och en nästan tio mil lång kuststräcka mot Östersjön som huvudsakligen används för rekreation och naturvård. Drygt 30 % av landets yta täcks av skog.
Omkring 84 % av befolkningen utgörs av etniska litauer. De två största minoriteterna utgörs av polacker, med drygt 6 % av befolkningen, och ryssar, med drygt 5 %. Det litauiska språket tillhör den indoeuropeiska språkfamiljen. Huvudstaden Vilnius är en pittoresk stad vid floderna Neris och Vilnias stränder. Arkitekturen i den gamla delen av staden är en av de vackraste i Östeuropa. Vilnius universitet grundades 1579 och är byggt i renässansstil, med många små innergårdar som skapar en liten stad i staden.
Den litauiske presidenten väljs genom direktval vart femte år och har framförallt ansvar för utrikes- och säkerhetspolitiken. Det litauiska parlamentet, seimas, har en kammare med 141 ledamöter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar